Το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου ξεπέρασαν σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

Το Ιράν, η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία covid-19, έχει καταγράψει 1.003.494 κρούσματα από τον Φεβρουάριο, επεσήμανε η Λαρί στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, από τον κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους 49.238 άνθρωποι στη χώρα. Όμως πολλοί είναι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί, που θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον πραγματικό.

Στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών καταγράφηκαν 358 νέοι θάνατοι και 13.922 νέα κρούσματα.

Εδώ και μερικές ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών μοιάζει να μειώνεται λίγο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για τον Νοέμβριο ο μέσος όρος των νεκρών ημερησίως ήταν πάνω από 400.

Μπροστά στη διπλή πρόκληση των αμερικανικών κυρώσεων και της πανδημίας, το Ιράν δεν επέβαλε ποτέ γενική καραντίνα προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της ασθένειας, καθώς οι αρχές φοβούνταν τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο από τις 21 Νοεμβρίου έχουν κλείσει τα μη απαραίτητα καταστήματα στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές για διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ιράν, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, όπως και οι πρωτεύουσες των 30 επαρχιών της χώρας.

Εδώ και μερικές ημέρες οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει χαλάρωση κάποιων περιορισμών σε αρκετές περιοχές του Ιράν, περιλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Ο Αλιρεζά Ζαλί, αρμόδιος για τον συντονισμό κατά της επιδημίας στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε χθες ότι η Τεχεράνη θα περάσει από το Σάββατο στον πορτοκαλί συναγερμό, από τον κόκκινο που είναι τώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα τεμένη θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα ανοίξουν τα μη απαραίτητα καταστήματα.

Ιρανικό εμβόλιο

Όπως οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, και το Ιράν έχει αρχίσει να αναπτύσσει δικό το εμβόλιο ήδη από την άνοιξη. Ο Ναμακί δήλωσε χθες Τετάρτη ότι μια ιρανική εταιρεία έλαβε άδεια να κάνει κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε ανθρώπους.

Η δρ. Μίνου Μοχράζ, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Μάχης κατά του Κορονοϊού, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ολοκληρώθηκε η φάση των δοκιμών σε ζώα. Ούτε η Μοχράζ ούτε ο Ναμακί διευκρίνισαν πότε θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Όμως σε περίπτωση επιτυχίας αυτής της πρωτοβουλίας, «θα είμαστε μία από τις βασικές (χώρες) παραγωγούς εμβολίων στην περιοχή στις αρχές της επόμενης άνοιξης» δήλωσε ο Ναμακί.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το Ιράν έχει προαγοράσει περίπου 16,8 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέσω του Covax, του μηχανισμού ίσης πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορονοϊού που συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει ποιο εμβόλιο.

Τυπικά τα φάρμακα εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, όμως στην πραγματικότητα οι διεθνείς τράπεζες γενικά αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά το Ιράν, καθώς φοβούνται την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Έτσι οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι δυσκολεύονται πολύ να αγοράσουν εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης.