Μια φωτογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά ο Guardian της Αυστραλίας δείχνει ένα προσθετικό πόδι να έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο ποτήρι σε ένα μπαρ του Αφγανιστάν που συχνάζουν οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας.

Στην εικόνα εμφανίζονται στρατιώτες να πίνουν μπίρα από το προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν, με τη φωτογραφία να έχει προκαλέσει σάλο στην Αυστραλία.

Σε άλλη εικόνα που εξασφάλισε ο Guardian, εν ενεργεία αξιωματικός του αυστραλιανού στρατού εμφανίζεται να χορεύει με το πόδι, μέσα στο αυτοσχέδιο μπαρ Fat Lady’s Arms που στήθηκε μέσα στο στρατόπεδο των δυνάμεων της Αυστραλίας, που βρίσκονται εκεί από το 2009.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πόδι είναι το τοτέμ της μονάδας και το περιφέρουν παντού. Και οι αξιωματικοί το γνωρίζουν και το ανέχονται αυτό.

Παρά το γεγονός ότι το προσθετικό μέλος είναι πιθανότατα λάφυρο πολέμου και ο αυστραλιανός νόμος απαγορεύει από τους στρατιώτες να αφαιρούν αντικείμενα από το πεδίο της μάχης. Μια πράξη που επισύρει κάθειρξη ακόμα και 20 ετών.

Το πόδι πιστεύεται πως ανήκει σε μαχητή των Ταλιμπάν που σκότωσε η μονάδα τον Απρίλιο του 2009 και έκτοτε έχει γίνει η μασκότ των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.

Οι φήμες μιλούσαν για το πόδι εδώ και μια δεκαετία, κανείς δεν είχε όμως φωτογραφικά ντοκουμέντα.