Η δικαιοσύνη του Βελγίου χαρακτήρισε σήμερα «τρομοκρατική» ενέργεια την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, με απολογισμό 4 νεκρούς.

«Ο δικαστής, ο οποίος στην αρχή είχε ασκήσει διώξεις για ανθρωποκτονίες τώρα άσκησε συμπληρωματικές διώξεις για ανθρωποκτονίες με τρομοκρατικό κίνητρο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βένκε Ρόγκεν.

Ενώ αρχικά η υπόθεση είχε ανατεθεί στην εισαγγελία των Βρυξελλών, που είχε αρχίσει να διενεργεί μια διαδικασία έρευνας για τη διάπραξη «ανθρωποκτονιών», σήμερα το φάκελο ανέλαβε η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για τρομοκρατικές ενέργειες και για ενέργειες που έχουν διεθνή αντίκτυπο.

Η Ρόγκεν επιβεβαίωσε ότι η προσωπικότητα των θυμάτων αποτελεί «ένα στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη». «Δεν αποκλείουμε αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο», προσέθεσε η ίδια.

«Ζητήσαμε από τους εταίρους μας να μας δώσουν πληροφορίες» απάντησε ερωτηθείσα για την ενδεχόμενη συνεργασία με Ισραηλινούς στην έρευνα.

Βέλγοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δράστης που άνοιξε πυρ στο Εβραϊκό Μουσείο ήταν «ψύχραιμος και πολύ αποφασισμένος», οδηγώντας ορισμένους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στο να εκτιμήσουν πως ίσως να ήταν μάλλον επαγγελματίας δολοφόνος, παρά ένας «μοναχικός λύκος» με αντισημιτικά κίνητρα.

«Το βίντεο δείχνει ένα πρόσωπο που ενεργεί ψύχραιμα και που είναι πολύ αποφασισμένο» δήλωσε η Ίνε φαν Βίμερς, μια εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας των Βρυξελλών, ενώ προσέθεσε ότι παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης στα χέρια των ομοσπονδιακών ανακριτικών αρχών, ένδειξη σοβαρότητας τής υπόθεσης.

«Η ταυτότητα και η εθνικότητα των θυμάτων αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο προκειμένου να παραδώσουμε την υπόθεση σε ομοσπονδιακό όργανο» προσέθεσε.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν όλα τα σενάρια και δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε εικασία για την ταυτότητα ή το κίνητρο του δράστη.

Ωστόσο ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο δράστης διέπραξε τις δολοφονίες υποδεικνύει σχεδιασμό και εκτέλεση από έναν ειδικό.

Ο Έντβιν Μπέικερ, καθηγητής στο Κέντρο για την Τρομοκρατία και την Αντιτρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία σημειώνει ότι ο ψύχραιμος τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο ένοπλος αφήνει να εννοηθεί ότι έχει εμπειρία. Ο ίδιος προσέθεσε ότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

«Ο κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη τρομοκρατία πολύ γρήγορα, όταν όμως είδα τις εικόνες, θεώρησα ότι πρόκειται για έναν εκτελεστή» υποστήριξε ο Μπέικερ.

Ένα εκ των θυμάτων από το Ισραήλ, ο Εμανουέλ Ρίβα, είχε στο παρελθόν εργαστεί για το Nativ, μια κυβερνητική υπηρεσία που είχε διαδραματίσει μυστικό ρόλο στην υποδοχή και τη φιλοξενία των εβραίων μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, είπε ισραηλινός αξιωματούχος. Μαζί με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ και την Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, η Νατίβ υπόκειται στον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η Μίριαμ Ρίβα, η σύζυγος του θύματος, είχε επίσης εργαστεί κατά το παρελθόν για το πρωθυπουργικό γραφείο, ανέφερε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Φίλοι του ζευγαριού απάντησαν ερωτηθέντες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι και οι δύο τους είχαν εργαστεί ως λογιστές σε κυβερνητική υπηρεσία.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές απορρίπτουν το σενάριο να επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου, ενώ υποστηρίζουν ότι η επίθεση μέρα μεσημέρι υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια τυχαία επίθεση εναντίον Εβραίων.