Η συμμαχία PSD-PC-UNPR στη Ρουμανία είναι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών, καθώς βάσει των exit polls συγκεντρώνει ποσοστό από 41%-43%, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Το συνασπισμό κομμάτων που καταλαμβάνει την πρώτη θέση απαρτίζουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Συντηρητικό Κόμμα (PC) και η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR). Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η τριπλή αυτή συμμαχία θα εκλέξει τους μισούς από τους 32 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη Ρουμανία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων από τα exit polls, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), που αποχώρησε από την κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλιστών-Φιλελευθέρων (USL), τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται να συγκεντρώνει από 14%-15% και να μένει στη δεύτερη θέση.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις κι εκτιμήσεις, το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL), με περίπου το 12% των ψήφων, ενώ το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP), το οποίο συγκροτήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν από τις κάλπες, συγκεντρώνει περίπου 7%. Του συγκεκριμένου κόμματος ηγείται η πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Ούντρεα, ενώ έχει και τη στήριξη του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου.

Ανάλογο ποσοστό (περίπου 7%) εκτιμάται πως θα λάβει η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων (UDMR), η οποία και θα έχει εκπροσώπηση στην ευρωβουλή.

Πολιτικοί αναλυτές στη Ρουμανία χαρακτηρίζουν «έκπληξη» των ευρωεκλογών την επίδοση του ηθοποιού Μίρτσεα Ντιακόνου, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις ευρωεκλογές και συγκεντρώνει γύρω στο 5% των ψήφων.

Στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί σαφής ικανοποίηση από το αποτέλεσμα, ενώ στο PNL, ο αρχηγός του κόμματος Κριν Αντονέσκου διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κόμματος πως ανεξάρτητα με το εκλογικό αποτέλεσμα, το PNL δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα δέλεαρ για την επιστροφή του στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας, το συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες των ευρωεκλογών ήταν στο 32,16% στις 9 το βράδυ, οπότε και ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, μεταδίδει το Agerpres.