Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό 731 άνθρωποι και καταγράφηκαν 32.191 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των θανάτων να είναι ο υψηλότερος από τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ σε σχέση με χθες έγιναν 120 νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ και 538 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζεται ότι καταγράφεται μικρή μείωση των θετικών στον ιό, σε σύγκριση με το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα, σε έκκλησή του ζήτησε να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές και να ενωθούν όλες οι δυνάμεις και οι προσπάθειες, με στόχο την επιτυχία του αγώνα κατά της κοινής απειλής, του covid -19.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι παραλήπτες του μηνύματος είναι η κυβέρνηση Κόντε, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η αντιπολίτευση, που όλο και συχνότερα ερίζουν για το αν ελήφθησαν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις, και ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για τυχόν στρατηγικά λάθη.

Αυστρία: 5.984 κρούσματα την πρώτη ημέρα του δεύτερου lockdown

Την πρώτη ημέρα του δεύτερου «πλήρους lockdown», που ισχύει μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, βιώνει από τα μεσάνυχτα η Αυστρία, με τα νέα, «σκληρά”» περιοριστικά μέτρα να αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας και ειδικότερα των κοινωνικών επαφών, τις οποίες στοχεύουν να μειώσουν στο ελάχιστο.

Όλα τα σχολεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, το εμπόριο, όπως και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, έκλεισαν –με μερικές μόνον εξαιρέσεις– οι άνθρωποι επιτρέπεται να βρεθούν εκτός κατοικίας μόνον για εργασία, για αγορά βασικών αγαθών, για επίσκεψη στον γιατρό, για παροχή βοήθειας σε χρήζοντες φροντίδας, για περίπατο ή για ατομική άθληση,

Η αντίθεση με τις ιδιαίτερα «θορυβώδεις» προηγούμενες ημέρες των τελευταίων αγορών πριν από το σημερινό «κλείσιμο», ήταν εμφανής σήμερα, ειδικά στη Βιέννη, με αρκετά περιορισμένες μετακινήσεις ανθρώπων προς τους τόπους εργασίας και μειωμένη την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους, ωστόσο η γενική εικόνα δεν ήταν τόσο “σιωπηρή” όσο κατά την πρώτη ημέρα του πρώτου lockdown στις 16 του περασμένου Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη αναφέρουν σήμερα 5.984 νέες μολύνσεις με κορονοϊό μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τις περισσότερες από αυτές (1.230) να έχουν καταγραφεί στην ‘Ανω Αυστρία, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οκτώ από τα συνολικά εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, ο αριθμός τους ήταν κάτω από 1.000.

Ειδικότερα, υπήρχαν 826 νέες λοιμώξεις στο Σάλτσμπουργκ, 751 στην Κάτω Αυστρία, 737 στην Καρινθία και 700 στη Βιέννη, η Στυρία ανέφερε 545 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, το Φόραλμπεργκ 295 και το Μπούργκενλαντ 178.

Πιο σημαντικός, ωστόσο, θεωρείται ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 527.

Από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Αυστρία (με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους) , ο συνολικός αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του ιού έχει φτάσει σε 1.945, σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο 4.525 άνθρωποι, από τους οποίους οι 658 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κύπρος: 228 νέα κρούσματα

Νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, 228 τον αριθμό, εντοπίστηκαν σε 8.887 εργαστηριακές διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κύπρο.

Πρόκειται για εξαιρετικά αυξημένο αριθμό τεστ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7.513.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 54 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ολλανδία: Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά θα διατηρηθούν τα μέτρα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία μειώθηκε κατά περίπου 15% την τελευταία εβδομάδα, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας σήμερα, όμως ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναμένεται να ανακοινώσει ελάχιστες αλλαγές στο ισχύον λοκντάουν.

Στην εβδομαδιαία επικαιροποίηση των στοιχείων, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 37.706 νέα κρούσματα Covid-19 την εβδομάδα έως τη 17η Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος από τα 43.621 νέα κρούσματα την εβδομάδα έως τη 10η Νοεμβρίου και ο χαμηλότερος από τις αρχές Οκτωβρίου.

«(Εντούτοις) ο αριθμός των ανθρώπων με θετικό τεστ παραμένει πολύ υψηλός», σημειώνει το RIVM, με περισσότερες από 150 μολύνσεις ανά 100.000 πολίτες σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η Ολλανδία εισήλθε σε μερικό lockdown στα μέσα Οκτωβρίου και η κυβέρνηση του Ρούτε ενίσχυσε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα την 3η Νοεμβρίου, λίγο αφότου τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν σε άνω των 11.000 στις 30 Οκτωβρίου.

Οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύονται αυτή τη στιγμή, η χρήση της μάσκας «συστήνεται έντονα» εντός των καταστημάτων και τα εστιατόρια λειτουργούν μονάχα για υπηρεσίες takeaway. Τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε σήμερα ότι ο Ρούτε ενδέχεται να χαλαρώσει ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν την 3η Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων το κλείσιμο των ζωολογικών κήπων και των μουσείων.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.146 ασθενείς COVID-19 σε ολλανδικά νοσοκομεία και 576 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό πίεση και τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί.

Σερβία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Σερβία, όπου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 4.994 νέα κρούσματα, ενώ απεβίωσαν 24 ασθενείς. Το 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται στο Βελιγράδι.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και δεν γίνεται πλέον εισαγωγή ήπιων περιστατικών. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 4.963 ασθενείς, εκ των οποίων οι 179 είναι διασωληνωμένοι.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, ότι η πληρότητα στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αγγίζει το 100% και οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες πόλεις τις Σερβίας. Ανακοίνωσε ότι το πρώτο μισό του μήνα Δεκεμβρίου θα μπουν στη μάχη κατά του κορονοϊού δύο καινούργια Covid νοσοκομεία, στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, που άρχισαν να κατασκευάζονται τον Ιούνιο και διαθέτουν 1500 κλίνες εκ των οποίων οι 400 θα είναι ΜΕΘ.

Ο Βούτσις ανέφερε ότι πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν στη χώρα ίσως και ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό χωρίς να διευκρινίσει ποιο εμβόλιο θα προμηθευτεί η Σερβία.

Από σήμερα στην Σερβία άρχισαν να ισχύουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων (εμπορικά, εστιατόρια, καφετερίες, κέντρα διασκέδασης) μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Σερβίας απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού αποκλεισμού για οικονομικούς λόγους. Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ενδεχόμενο γενικού lockdown θα εξεταστεί στις αρχές Δεκεμβρίου εάν διαπιστωθεί ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι αναποτελεσματικά.

Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού νόσησαν 92.375 άνθρωποι και τα 1.054 απεβίωσαν.