«Ποδαρικό» στις ευρωκάλπες κάνουν την Πέμπτη οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Κροάτες. Οι εκλογές στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ διεξάγονται σε διαφορετικές ημερομηνίες αλλά όλα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ, όταν ψηφίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία ψηφίζουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Η Κύπρος, η Λετονία και η Σλοβακία την Παρασκευή. Η Ιταλία το Σάββατο και όλες οι υπόλοιπες χώρες – ανάμεσα τούς και η Ελλάδα -την Κυριακή.

Από την Πέμπτη μέχρι την προσεχή Κυριακή, περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ παραμένει πρώτο, χάνει ωστόσο, σημαντικές δυνάμεις, ενώ οι σοσιαλιστές ελαφρώς αυξάνουν τα ποσοστά τους παραμένοντας δεύτεροι. Έδρες χάνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Δείτε στο διάγραμμα πόσες έδρες κατέχει η κάθε χώρα.

Η συμμετοχή αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα των φετινών Ευρωεκλογών καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πολύ πολίτες εμφανίζονται αδιάφοροι για τη διαδικασία και υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές θα βοηθήσει τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς πολιτικούς.

Ήδη, στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, για πρώτη φορά κόμματα εθνικιστικά, όπως αυτό του Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία και του Βίλντερς στην Ολλανδία, εμφανίζουν πιθανότητες πρωτιάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.