Για ένα μήνα ο Όσκαρ Πιστόριους θα επισκέπτεται δημόσιο ψυχιατρικό ίδρυμα ως εξωτερικός ασθενής για να υποβάλλεται σε ψυχιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν ποινικά υπεύθυνος τη νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου 2013 όταν πυροβόλησε και σκότωσε την Ρίβα Στέενκαμπ.

Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο της Πρετόριας «Weskoppies», ένα από τα καλύτερα ψυχιατρικά ιδρύματα της Νοτίου Αφρικής , θα ξεκινήσουν στις 26 Μαΐου, ανακοίνωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα.

Ο 27χρονος αθλητής θα αξιολογηθεί από τέσσερις από τους καλύτερους ψυχιάτρους στη χώρα. Ο Πιστόριους θα πρέπει να εμφανίζεται στο νοσοκομείο το πρωί και να παραμένει εκεί μέχρι αργά το μεσημέρι εκτός αν του επιτρέπεται να φύγει νωρίτερα.

Την περασμένη εβδομάδα, η δικαστής έδωσε εντολή για ψυχιατρική διάγνωση για τον Πιστόριους μετά την κατάθεση μίας ψυχιάτρου ως μάρτυρα υπεράσπισης, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος πάσχει από αγχώδη διαταραχή.

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι ο υπερβολικός του φόβος για την εγκληματικότητα στη χώρα τον ώθησε να πυροβολήσει εναντίον της συντρόφου του, η οποία βρισκόταν κλειδωμένη στο μπάνιο του σπιτιού του και την οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πέρασε για διαρρήκτη.

Στόχος της ψυχιατρικής εκτίμησης είναι να διαπιστωθεί αν ο Πιστόριους είχε επίγνωση της πράξης του, είπε η δικαστής, η οποία τόνισε ότι η διάγνωση είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση μίας δίκαιης δίκης. Εξαιτίας της θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δίκης, η οποία βρίσκεται ήδη στην 33η ημέρα της.

Ο Πιστόριους κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης κι αν κριθεί ένοχος γι αυτή την κατηγορία ενδεχομένως να του επιβληθούν ισόβια, δηλαδή να περάσει στη φυλακή τουλάχιστον 25 χρόνια.