Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, επανήλθε στην έκκλησή του για την αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας, στη δυτική Ουκρανία, λιγότερο από μία εβδομάδα αφού προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας», δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στην ουγγρική τηλεόραση.

Περί τα 150.000 έως 200.000 άτομα ουγγρικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Υπερκαρπαθία. Αποτελούν την μεγαλύτερη μειονότητα (13% του πληθυσμού) σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

«Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί», πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί ο ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου. Ο Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε δεύτερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μαρτόνι, διευκρίνισε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε εκείνες τις δηλώσεις του σε «εδαφική» ανεξαρτησία.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολλές μορφές αυτονομίας και ότι οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο είναι το αίτημά τους.

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στο Κίεβο εκλήθη από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπάν κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλτν Τουσκ χαρακτήρισε «λυπηρές» τις δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού και κάλεσε τις γειτονικές της Ουκρανίας χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.