Στις 27 Ιουνίου θα υπογραφεί επισήμως η σύνδεση της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία, εν μέσω κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι προσβλέπει στη υποδοχή του πρωθυπουργού Γιούρι Λεάνκα στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

«Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική πίεση», προειδοποίησε ο βαν Ρομπάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας. «Και υποστηρίζουμε με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας του Μόλδοβα, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις της Μόσχας.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και της Μολδαβίας, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί την οργή της Ρωσίας, τη στιγμή που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, που κατηγορείται ότι υποθάλπει τις αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία σύνδεσης έχει ήδη μονογραφηθεί από τη Μολδαβία, όπως και από τη Γεωργία, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ουκρανία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά δίνοντας το έναυσμα για την εξέγερση του Μαϊντάν. Η Μολδαβία, που κατοικείται από ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 διένεξη χωρίζει την ρουμανόφωνη Δημοκρατία του Μόλδοβα και την ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, η οποία κήρυξε την απόσχισή της από τη χώρα το 1990.

Μία σύντομη σύρραξη έφερε αντιμέτωπες τις δύο πλευρές από το 1991 έως το 1992. Οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ρώσους στρατιώτες στο έδαφός της, παρά την αντίδραση του Κισινάου. Η Υπερδνειστερία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι εξέφρασε στο τέλος Μαρτίου την ανησυχία του για ενδεχόμενη επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας στην Υπερδνειστερία, δεδομένης και της διατυπωμένης πρόθεσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να εγγυηθεί με οποιοδήποτε τίμημα την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου επεσήμανε ότι η Μολδαβία διατρέχει «διαρκείς κινδύνους ασφαλείας» εξαιτίας των σχέσεών του με τη Ρωσία και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις χώρες μέλη της ΕΕ να την επικυρώσουν πριν από το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι νέες εντάσεις στην Ουκρανία να ωθήσουν τη Μόσχα να ενισχύσει τις πιέσεις επί της Μολδαβίας.