Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επικρίθηκε χθες από τις ΜΚΟ, διότι δεν έθιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

«Η σιωπή του Μπαν για τα δικαιώματα του ανθρώπου προκαλεί ιδιαίτερη κατάπληξη, κυρίως σε μία στιγμή που οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέφτουν θύματα πολύ μεγαλύτερης τρομοκρατίας απ’ ότι στο παρελθόν», τόνισε ο Φιλίπ Μπολοπιόν της Human Rights Watch.

«Εάν πρόκειται για μια προσπάθεια να προσελκύσει την εύνοια της Κίνας για την επανεκλογή του, ο ΓΓ κινδυνεύει να απωλέσει την υποστήριξη εκείνων που επιθυμούν έναν θαρραλέο ΓΓ και άκαμπτο στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο Μπαν Γκι Μουν που δεν διστάζει να ζητήσει την απελευθέρωση της βιρμανής Αουνγκ Σαν Σούου Κι, ενός άλλου Νόμπελ Ειρήνης, θα έπρεπε να πράξει το ίδιο για τον Λιου Σιαομπό», του φετινού νικητή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 11ετή κάθειρξη για ανατρεπτικές ενέργειες, τόνισε.

Ωστόσο, για τον Τζέιμι Μέτζλ, αντιπρόεδρο της Asia Society, «ο Μπαν έχει υποστεί τεράστιες πιέσεις». «Αφ’ ενός διοικεί έναν Οργανισμό φροντίζοντας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφ’ ετέρου, η διατήρηση της σημερινής του θέσης εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ΣΑ, και ιδιαίτερα από τα πέντε μόνιμα μέλη».

«Αυτό τον θέτει σε δύσκολη θέση, εάν η Κίνα θέσει βέτο σε μία δεύτερη θητεία του, θα είναι τελειωμένος», πρόσθεσε.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ΓΓ Μάρτιν Νεζίρσκι επιβεβαίωσε πως ο ΓΓ δεν έθιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο.