Ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα του κορονοϊού έχει κηρυχθεί σήμερα στην Πορτογαλία, με τη χώρα να αποτίνει φόρο τιμής στους 2.544 ανθρώπους που πέθαναν από την πανδημίας, ενώ μεγάλο μέρος της προετοιμάζεται για νέο lockdown και τον πρωθυπουργό να εξετάζει να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τήρησαν ενός λεπτού σιγή, αφού η φρουρά παιάνισε τον εθνικό ύμνο της Πορτογαλίας, ενώ η σημαία στο μέγαρο κυμάτιζε μεσίστια.

Από την πλευρά του ο Κόστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορεί να λάβει πιο περιοριστικά μέτρα για να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Προτείνουμε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αρθούν οι νομικές αμφιβολίες» που ενδέχεται να δημιουργηθούν από το μερικό lockdown που ανακοινώθηκε το Σάββατο και τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη, επισήμανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έπειτα από συνομιλία που είχε με τον ντε Σόουζα, ο οποίος είναι αυτός που μπορεί να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από διαβούλευση με το κοινοβούλιο.

Στους δρόμους της Λισαβόνας οι Πορτογάλοι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους κανονικά, παρά τα ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές για να ανασχέσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της covid-19.

Η Πορτογαλία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 4.000 ημερήσιων νέων κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και αυτό των 40 θανάτων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την Τετάρτη, 7,1 εκατομμύρια Πορτογάλοι, δηλαδή περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας θα υπόκεινται εκ νέου σε μερικό lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το lockdown θα είναι πιο αυστηρό από αυτό της άνοιξης. Όπου είναι δυνατό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, όμως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια και τα καταστήματα, αν και θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι παραδοσιακές συγκεντρώσεις της γιορτής των Αγίων Πάντων, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει ως αύριο, Τρίτη, τις μη δικαιολογημένες μετακινήσεις μεταξύ των δήμων και έχει καταστήσει επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας στον δρόμο.