Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται λόγω του κορονοϊού η Αγγλία με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της να υπόκεινται πλέον στους πλέον αυστηρούς περιορισμούς για την ανάσχεση της φονικής πανδημίας μετά τη σημερινή ανακοίνωση της αυστηροποίησης των κανόνων τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές.

Μετά το lockdown που ίσχυσε σε όλη τη Βρετανία στις 23 Μαρτίου στο πρώτο κύμα της covid-19, η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη (σχεδόν 46.000) από την πανδημία, αυτή τη φορά αντιδρά σε τοπικό επίπεδο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να προσπαθεί να αποφύγει τη γενική καραντίνα.

Όμως οι τοπικοί περιορισμοί υπό τη μία ή την άλλη μορφή αφορούν πλέον περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Αγγλίας, με το ένα πέμπτο να υπόκειται στην πιο αυστηρή μορφή τους.

Η περιοχή του Νότιγχαμ πέρασε το πρωί της Παρασκευής (30/10) στον ύψιστο συναγερμό. Οι περισσότεροι από 800.000 κάτοικοί της πλέον δεν μπορούν να συναντώνται με άτομα άλλου νοικοκυριού, με σπάνιες εξαιρέσεις, και τα μπαρ και οι παμπ που δεν σερβίρουν φαγητό έχουν κλείσει.

Στην περιοχή του δυτικού Γιόρκσαϊρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

«Στο δυτικό Γιόρκσαϊρ το ποσοστό μολύνσεων είναι μεταξύ των πιο υψηλών στη χώρα και εξακολουθεί να αυξάνει γρήγορα», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 65% σε διάστημα μιας εβδομάδας στο νοσοκομείο του Λιντς, της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας.

Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες για την επιβολή μέτρων κατά του κορονοϊού σε κάθε περιοχή, υπάρχουν πολλές διαφορές.

Οι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουαλίας ήταν οι πρώτοι που επέστρεψαν στο lockdown, τουλάχιστον ως τις 9 Νοεμβρίου. Στα μέσα Οκτωβρίου η Βόρεια Ιρλανδία έκλεισε για ένα μήνα παμπ και εστιατόρια και αποφάσισε να παρατείνει τις σχολικές διακοπές. Η Σκωτία υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα σύστημα προειδοποίησης πέντε επιπέδων, που μοιάζει με αυτό της Αγγλίας.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια και εργαστήρια και η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από τους Financial Times, ένα νέο στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε πρώτη φορά μεταξύ των Ισπανών αγροτών έχει εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη και σε αυτό οφείλεται πλέον η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων covid-19 σε πολλές χώρες.

Στη Βρετανία το στέλεχος αυτό του ιού αφορά πλέον περισσότερο από το 80% των νέων μολύνσεων, καθώς η Ισπανία αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Βρετανών για διακοπές.