Στην κατοικία της Ειδικής Εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, της κας Ελίζαμπερ Σπέχαρ, θα πραγματοποιηθεί η νέα άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, το απόγευμα της επόμενης Τρίτης 3 Νοεμβρίου. Το σπίτι βρίσκεται στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας και όπως τονίζουν με νόημα από την έδρα του Οργανισμού, «σε περιοχή που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι επί της ουσίας θα πρόκειται για μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση που θα έχει μάλιστα ανεπίσημο χαρακτήρα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανιχνεύσει τις θέσεις με τις οποίες θα καθίσουν στο τραπέζι οι Τουρκοκύπριοι και εάν έχουν αλλάξει έστω και λίγο σε σχέση με τον προκάτοχό του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Κύπριος πρόεδρος πάντως αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου σταμάτησαν το 2017.

Την ίδια ώρα πάντως στο Κυπριακό υπάρχει μια σχετική κινητικότητα καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία. Επί τούτου, το προσεχές διάστημα η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να έχει γύρο επαφών σε Λευκωσία, Αθήνα, Λονδίνο και Άγκυρα προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στο εθνικό μας θέμα.