Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερο συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε.

«Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».

Ευρωπαίοι ηγέτες

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες.

Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

Το Ριάντ «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση στη Νίκαια

Η Σαουδική Αραβία «καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση με μαχαίρι, στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα σήμερα μέσα σε εκκλησία στο κέντρο της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε την τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων στη Νίκαια της Γαλλίας», αναφέρει το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter.

«Επαναλαμβάνουμε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο τέτοιων εξτρεμιστικών ενεργειών που είναι αντίθετες προς όλες τις θρησκείες, τις πεποιθήσεις και τη λογική», προστίθεται στο κείμενο αυτό, το οποίο καλεί επίσης στην «απόρριψη των πρακτικών που οδηγούν στο μίσος, τη βία και τον εξτρεμισμό».

Η επίθεση στη Νίκαια σημειώθηκε την ίδια ημέρα που ένας φύλακας του γαλλικού προξενείου στη δυτική πόλη Τζέντα, της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίστηκε με μαχαίρι.

Ούτε η πρεσβεία ούτε οι σαουδαραβικές αρχές διευκρίνισαν το κίνητρο της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε τη στιγμή όπου επικρατεί οργή στη Μέση Ανατολή κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε πρόσφατα των σκίτσων του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης εθνικού φόρου τιμής στον Γάλλο καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστή εξτρεμιστή στις 16 Οκτωβρίου. Ο καθηγητής έγινε στόχος επίθεσης γιατί είχε δείξει τα σκίτσα στους μαθητές του στην τάξη την ώρα του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Η Σαουδική Αραβία δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Μακρόν αλλά δήλωσε ότι απορρίπτει κάθε απόπειρα σύνδεσης του Ισλάμ με την «τρομοκρατία».

Ο ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση»που σημειώθηκε σήμερα στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«(Ο Γενικός Γραμματέας) επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας» σε αυτή τη δοκιμασία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Μιγκέλ ‘Ανχελ Μορατίνος καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη επίθεση» της Νίκαιας, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χθες είχε απευθύνει έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών κι όλων των πεποιθήσεων».

Δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή στην περιοχή του Παρισιού από έναν 18χρονο Τσετσένο γεννημένο στη Ρωσία, τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σήμερα μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια από έναν Τυνήσιο 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο Μακρόν και τον γαλλικό λαό

«Συγκλονισμένο και αγανακτισμένο» δηλώνει το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (CJE) από την επίθεση με μαχαίρι στη βασιλική της Νίκαιας, καταγγέλλοντας «τη βαρβαρότητα και το απόλυτο κακό» αυτής της ενέργειας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι σήμερα το πρωί.

«Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι από τη βαρβαρότητα και το απόλυτο κακό που ενσαρκώνουν αυτές οι επιθέσεις σε βάρος Γάλλων πολιτών και της Γαλλικής Δημοκρατίας» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μοσέ Καντός, ο πρόεδρος του CJE, ενός λαϊκού οργάνου που εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί την εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης.

«Οι επιθέσεις που στοχεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης από τη μία και η ανοχή που επιδεικνύεται απέναντι στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό από την άλλη συνιστούν ηθική υποστήριξη σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», πρόσθεσε, αναφερόμενος και στον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί.

«Έχοντας βιώσει τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών τα τελευταία χρόνια, οι εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης είναι πλήρως αλληλέγγυες με τον πρόεδρο (της Γαλλίας) Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό», κατέληξε ο Καντόρ.

Ο επίσκοπος της Νίκαιας Αντρέ Μαρσό ζήτησε νωρίτερα να επικρατήσει «το πνεύμα της συγχώρεσης». Στον εκπρόσωπο του στον διαθρησκευτικό διάλογο, ο πατήρ Ασό, τηλεφώνησαν εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Νίκαιας και του μουσουλμανικού τεμένους της πόλης αυτής.