Απέρριψαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας την έκκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναβληθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους την Κυριακή.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η αυτονομιστική οργάνωση Νοτιοανατολικός Στρατός ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή 11η Μαΐου.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ είχε μεταδώσει ότι ηγέτες των αυτονομιστών και στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί την 11η Μαΐου.

Το δημοψήφισμα «θα γίνει την 11η Μαΐου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ.

«Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Σλαβιάνσκ την 11η Μαΐου», είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Χορόσεβα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου δημάρχου της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.

Στο δημοψήφισμα αυτό θα κληθούν οι 3 εκατ. πολίτες των δύο περιφερειών αυτών της ανατολικής Ουκρανίας να ψηφίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν οι επαρχίες τους να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας. Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή παράνομη, καθώς τη θεωρεί ένα προκαταρκτικό στάδιο για την ένταξή τους στη Ρωσία, όπως είχε συμβεί με την Κριμαία τον Μάρτιο.

Οι αυτονομιστές ηγέτες είπαν ότι απλώς εισάκουσαν τη λαϊκή βούληση στις περιοχές τους.

«Αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Αυτή είναι η απόφαση του λαού του Ντονμπάς», δήλωσε ο Αντρίι Πουργκίν στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση ενός αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών δεν θα διακοπούν, ακόμη και στην περίπτωση που οι ηγέτες ανακοίνωναν ότι θα αναβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις περιοχές τους.

Οι αυτονομιστές εξέτασαν -και απέρριψαν- την έκκληση που τους είχε απευθύνει χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναβάλουν το δημοψήφισμα έως ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας διεμήνυσε ότι «ένας διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος», χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο οι νέες αρχές αναφέρονται στους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είχε προηγουμένως αποκλείσει κατηγορηματικά την έναρξη διαπραγματεύσεων με όποιον έχει «αίμα στα χέρια του».

Στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου.