Πορεία από το Σαράγεβο με κατεύθυνση την Τούζλα και τη Ζένιτσα, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και άτυπων ομάδων πολιτών, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες έχουν σχεδόν σταματήσει και για να ζητήσουν για μία ακόμη φορά την παραίτησή της.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Μεγάλα παιδιά», με έδρα την Τούζλα, Αλμίρ Αρναούτ δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι την Παρασκευή στο Σαράγεβο σχεδιάζεται μεγάλη συγκέντρωση των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Φεβρουάριο και έληξαν χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

«Θα ζητήσουμε την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» ανέφερε ο κ. Αρναούτ, αναγγέλλοντας την Παρασκευή διαμαρτυρία μπροστά από τις έδρες της κυβέρνησης και της ομοσπονδίας.

Αναγγελίες συμμετοχής στις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για την Παρασκευή έφθασαν από 20 πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και κυρίως πρόκειται για μέλη των άτυπων ομάδων πολιτών, δηλαδή των «συνελεύσεων πολιτών» που δημιουργήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις της 7ης Φεβρουαρίου.

Στις διαδηλώσεις προκλήθηκαν βίαια επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν έδρες των τοπικών κυβερνήσεων στο Σαράγεβο, στο Μόσταρ, στη Ζένιτσα, στην Τούζλα και στο Μπίχατς. Στόχος εμπρηστών έγινε, μεταξύ άλλων, η έδρα της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και καταστράφηκε μέρος του κρατικού αρχείου.

Οι κυβερνήσεις τεσσάρων καντονιών, μετά από αυτό, υπέβαλαν παραιτήσεις, αλλά νέα κυβέρνηση εξελέγη μόνο στο καντόνι της Τούζλας, καθώς οι διακομματικές συζητήσεις για τη συγκρότηση νέων κυβερνήσεων δεν επέφεραν λύσεις.

Η δράση των συνελεύσεων πολιτών τους τελευταίους δύο μήνες έχει «παγώσει».

Κάποιοι από τους διοργανωτές των σχεδιαζόμενων διαδηλώσεων ανήγγειλαν ότι αυτή τη φορά θα επιμείνουν αποφασιστικά στην παραίτηση της Κροατο-Μουυσουλμανικής Ομοσπονδίας, επειδή είναι ένα από τα βασικά αιτήματα μετά τις διαδηλώσεις της 7ης Φεβρουαρίου, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρωθεί.

Η εκπρόσωπος της «συνέλευσης πολιτών» της Ζένιτσα, Μελίχα Μπαϊράμοβιτς ανήγγειλε ότι μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι η παύση της δίωξης των υπεύθυνων για τα βίαια επεισόδια, διακοπή όλων των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των μισθών εκλεγμένων αξιωματούχων και εναρμόνιση των συντάξεων με τις αυξήσεις σε μισθούς.