Στην πόλη Τούζλα, στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, τραυματίστηκαν, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εργαζομένων σε εταιρείες υπό πτώχευση, ανέργων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου, συνολικά 23 άτομα από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Η εκρηκτική κατάσταση αποκλιμακώθηκε αργά το βράδυ, αν και έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του καντονιού της Τούζλας παρέμεινε ομάδα διαδηλωτών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του καντονιού, Ιζούντιν Σάριτς.

Στις ταραχές τραυματίστηκαν 23 άτομα, εκ των οποίων 17 αστυνομικοί και έξι πολίτες, δήλωσε ο κ. Σάριτς στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν 11 υπηρεσιακά οχήματα και συνελήφθησαν 27 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του καντονιού της Τούζλας ανέφερε ότι για σήμερα δεν έχουν αναγγελθεί διαμαρτυρίες και ότι η αστυνομία θα λάβει μέτρα εναντίον όσων διαταράσσουν την τάξη και την ειρήνη.

Οι διαμαρτυρίες εργαζομένων σε εταιρίες που έχουν κηρύξει πτώχευση άρχισαν χθες το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Τούζλας και συνεχίστηκαν έξω από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το οικονομικό αδιέξοδο και το κλείσιμο εργοστασίων στην περιοχή πετώντας πέτρες και αυγά και προς στιγμή προσπάθησαν να εισέλθουν μέσα στο κτίριο, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση που υποστηρίχθηκε από την ομάδα του Facebook «50.000 άνθρωποι στο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον» αναποδογύρισαν στο κέντρο της Τούζλας κάδους απορριμμάτων και έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων.

«Ήρθε ο καιρός να πούμε “αρκετά” στη διεφθαρμένη κυβέρνηση» είπε στους συγκεντρωμένους ο Ελντίν Σινάνοβιτς εκπρόσωπος της άτυπης ομάδας πολιτών «Επίθεση» που συμμετείχε στη διαδήλωση και κάλεσε όλους τους πολίτες της Βοσνίας να αρχίσουν αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος περίπου 1.000 δυσαρεστημένοι εργάτες πρώην οικονομικών γιγάντων της χώρας, της βιομηχανίας επίπλων «Konjuh», των χημικών βιομηχανιών «Polihem», «Poliolhem», της βιομηχανίας απορρυπαντικών «Dita» και της βιομηχανίας ελαστικών «Guming Resod».

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων αυτών και τα άλυτα ζητήματα όσον αφορά το καθεστώς των εργαζομένων, φωνάζοντας «Κλέφτες, κλέφτες».

Από την κυβέρνηση του καντονιού της Τούζλας ζήτησαν χρηματική αποζημίωση ύψους 250 ευρώ, διασφάλιση των δικαιωμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση των μισθών των μελών της τοπικής κυβέρνησης, καθώς και «να σωθούν οι εταιρείες που μπορούν ακόμη να σωθούν».

Η κυβέρνηση της Τούζλας, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι εργάτες και ότι είναι έτοιμη για διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των επιχειρήσεων και ότι ευθύνη έχουν εκείνοι που τις αγόρασαν.