Με ανησυχία και φόβο βλέπουν οι εργαζόμενοι της Υγείας στη Βαρκελώνη τη σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της πόλης.

Για τον Χούλιο Πασκουάλ, μια σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης όπου εργάζεται ως διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών συνοδεύεται από μια ανεπιθύμητη αίσθηση deja vu.

Καθώς ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών Covid-19 στην Ισπανία πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, οι ημερήσιες εισαγωγές στο νοσοκομείο της καταλανικής πρωτεύουσας Hospital del Mar έχουν υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 16 τις τελευταίες ημέρες.

Καθώς βρίσκεται σε μια εστία της πανδημίας, το νοσοκομείο είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να δεχθεί ασθενείς με κορονοϊό σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά ο Πασκουάλ ανησυχεί για τη χρόνια έλλειψη νοσηλευτών και τον κίνδυνο να εξουθενωθεί το προσωπικό λόγω του φόρτου εργασίας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Δεν είναι η ταχύτητα του πρώτου κύματος αλλά υπάρχει μια ξεκάθαρη αύξηση στα κρούσματα» δήλωσε ο Πασκουάλ στο Reuters. «Εάν ο ρυθμός (των εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω Covid-19) της τελευταίας εβδομάδας συνεχιστεί, ο επαναπρογραμματισμός και η αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων που δεν θεωρούνται προτεραιότητα θα είναι αναπόφευκτος».

Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη δυτική Ευρώπη, η Ισπανία πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σε όλη τη χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί, και ειδικότερα στις δύο πλέον πληγείσες περιοχές, με τη Μαδρίτη να έχει τεθεί σε μερικό lockdown και την Καταλονία να κλείνει μπαρ και εστιατόρια.

«Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο να μην έχει κοινωνικές επαφές. Το διακύβευμα είναι οι ασθενείς που δεν νοσούν από κορονοϊό…Οι διαθέσιμοι πόροι, που λειτουργούσαν καλά έως πριν από μία εβδομάδα, πολύ απλά δεν επαρκούν πλέον», δήλωσε ο Χαβιέρ Μπόρας, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο Sant Pau, επίσης στη Βαρκελώνη.

Στις 24 ώρες έως χθες το απόγευμα, οι εισαγωγές λόγω κορονοϊού στο νοσοκομείο αυτό αυξήθηκαν σε 11, ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός από τα τέλη Απριλίου, ο οποίος ωστόσο απέχει πολύ από τα επίπεδα των 50-60 εισαγωγών την ημέρα που καταγράφηκαν στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μπόρας δήλωσε ότι το νοσοκομείο αυξάνει τον αριθμό των κλινών για ασθενείς κορονοϊού, το οποίο τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση προγραμματισμένων, μη επειγουσών εγχειρήσεων.

Από τις 5 Οκτωβρίου, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 έχουν αυξηθεί περίπου 20% αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή. Στην Καταλονία κατέγραψαν άλμα 71% στις 2.410, ενώ στη Μαδρίτη μειώθηκαν κατά 12%.

Πηγή στο νοσοκομείο La Princesa της Μαδρίτης ανέφερε ότι κάποιες από τις μη επείγουσες επεμβάσεις αναβλήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά οι εισαγωγές ασθενών έχουν σταθεροποιηθεί.

Πολωνία: Οι νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 μπορεί να φθάσουν τις 2.000 με 3.000 ημερησίως

Η Πολωνία πιθανόν να θέσει σε τηλεκπαίδευση τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περισσότερα προσωρινά νοσοκομεία και 13.000 νέες νοσοκομειακές κλίνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντσιέλσκι, μιλώντας στην κάτω βουλή, είπε ότι έως και το 30% όσων μολύνονται με τον κορονοϊό στη χώρα μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο: «Από μελέτες των ειδικών μας (προκύπτει ότι) περίπου το 20% με 30% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι καθημερινώς μπορεί να έχουμε έως και 2.000 με 3.000 νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Πολωνία διπλασιάστηκε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες και πλέον ξεπερνά τα 200.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 10.040 νέων μολύνσεων.

Η Πολωνία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 202.579 κρούσματα covid-19 και 3.851 θανάτους. Ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων στις 4 Οκτωβρίου, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η κάτω βουλή της Πολωνίας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει νομοσχέδιο το οποίο πρότεινε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και έχει στόχο να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας που έχει φτάσει στα όριά του.

Ο σύμβουλος της πολωνικής κυβέρνησης για την επιδημία του κορονοϊού Αντρέι Χόρμπαν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι τα 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα υγείας.

Σήμερα 9.439 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται και 757 είναι σε αναπνευστήρα.

Ελβετία: Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε μια ημέρα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας ανέφερε ότι καταγράφηκαν 5.596 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με 3.008 χθες.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία και στο μικρό γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 91.763 και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 11 και έφθασε τα 1.856.