Η Ισπανία εξετάζει νέους περιορισμούς, περιλαμβανομένων πιθανών απαγoρεύσεων της κυκλοφορίας σε σκληρά πληγείσες περιοχές όπως η Μαδρίτη, στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί ένα νέο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Η χώρα, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη, είναι πιθανό να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μολύνσεις αυτή την εβδομάδα και πολλές περιοχές έχουν εντείνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες.

Από την Παρασκευή μέχρι και χθες, Δευτέρα, η Ισπανία κατέγραψε άλλες 38.000 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 974.449. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 217 φθάνοντας τους 33.992.

Η επιβολή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Μαδρίτη -ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη- και πιθανόν και σε άλλες περιοχές θα απαιτούσε την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ίγια στους δημοσιογράφους. Οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο, που η διάρκειά του θα ήταν μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, θα απαιτούσε την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέθεσε.

Όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολο στο βαθιά πολωμένο Κοινοβούλιο της Ισπανίας.

Προς το τέλος των πρώτων λοκντάουν έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η αντιπολίτευση αντιτέθηκε σε κάθε περαιτέρω παράτασή τους και πρόσφατα τάχθηκε και πάλι εναντίον της παράτασης ενός μερικού λοκντάουν που διέταξε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press νωρίτερα πως οι αρχές αξιολογούν κατά πόσον είναι απαραίτητη μια απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά δεν έχουν την εξουσία να την επιβάλουν και θα πρέπει να ρωτήσουν την κεντρική κυβέρνηση.

«Μια απαγόρευση κυκλοφορίας θα σήμαινε… πως μερικές ώρες δεν θα υπάρχει καμία κινητικότητα, όπως το έχει κάνει η Γαλλία για παράδειγμα», είπε.

Κύπρος: 152 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

152 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (20/10) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο τριψήφιος αριθμός νέων περιστατικών προέρχεται από σύνολο 4.410 εργαστηριακών διαγνώσεων και αποτελεί νέα αρνητική εξέλιξη για την πορεία του ιού στην Κύπρο.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.839.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 20 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Γαλλία: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα

Πάνω από 20.000 κρούσματα της Covid-19 ανακοίνωσαν και πάλι σήμερα οι γαλλικές αρχές, μετά τον σημαντικό μειωμένο αριθμό μολύνσεων, 13.243 που είχαν ανακοινωθεί χθες.

Σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό, σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 20.468 νέα κρούσματα και 262 θάνατοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 100 θάνατοι ασθενών από γηροκομεία, οι οποίοι όμως είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Συνολικά, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 930.745 και οι θάνατοι σε 33.885.

Την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ξεπέρασαν επί δύο ημέρες τα 30.000.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 797, φτάνοντας τους 12.458. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 2.177 ασθενείς, 78 περισσότεροι από χθες.

Πάνω από 21.000 κρούσματα και 240 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν άλλα 21.331 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 18.804 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλλοι 241 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 80 νέοι θάνατοι.

Ιταλία: 10.874 κρούσματα, 89 νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.874 νέα κρούσματα κορονοϊού και 89 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 144.737 διαγνωστικά τεστ και το 7,5% όσων υποβλήθηκε σε αυτά, προέκυψε θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 9.338, με 73 θανάτους.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται σε 36.705. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας έχουν εισαχθεί 870 ασθενείς (73 επιπλέον σε σχέση με χθες), ενώ 8.454 νοσηλεύονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους, αύξηση 770 εισαγωγών τις τελευταίες 24 ώρες.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις περιοχές με τα περισσότερα περιστατικά, στη Λομβαρδία καταγράφονται 2.023 μολύνσεις, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.396, στην νότια περιφέρεια της Καμπανίας 1.312 και στο Λάτιο, με κύρια πόλη την Ρώμη, 1.224.

Βουλγαρία: Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η χώρα, υποχρεωτική η μάσκα σε ανοιχτούς χώρους από την Πέμπτη

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους ανοιχτούς χώρους στη Βουλγαρία από την Πέμπτη, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο Κοσταντίν Ανγκέλοφ τόνισε ότι η μάσκα, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και τη συχνή απολύμανση, θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού κατά περίπου 30% και θα βοηθήσουν να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός των μολύνσεων θα μειωθεί αν ο κόσμος τηρήσει αυστηρά τα μέτρα. Βασικός στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε λιγότεροι άνθρωποι να πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία και λιγότεροι να πεθαίνουν», πρόσθεσε.

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 1.024 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εντοπιστεί 30.527 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 1.008 πέθαναν.

Ο Ανγκέλοφ είπε ότι το νέο μέτρο, που έχει επίσης ως στόχο να προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ισχύει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 71 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά έχουν μολυνθεί 1.622 μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε Σερβία και Βοσνία- Ερζεγοβίνη

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Σερβία το τελευταίο 2ωρο. Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα από χθες σχεδόν τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 326, ενώ δύο ασθενείς κατέληξαν.

Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.608 άνθρωποι και απεβίωσαν 780. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 441 ασθενείς εκ των οποίων οι 25 είναι διασωληνωμένοι.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Νέο Βελιγράδι όπου άρχισε να λειτουργεί το κλειστό στάδιο ΄΄Arena΄΄ ως νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και δεν γίνει συνήθεια η συνεχής χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Δραματική είναι η κατάσταση και στις γειτονικές χώρες. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, των 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, από χθες επιβεβαιώθηκαν 718 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 20 άνθρωποι.

Όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug στη Σερβική Δημοκρατία (RS) της Βοσνίας το σύστημα υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επέβαλε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και απαγόρευσε όλες τις συναθροίσεις πέραν των δέκα ατόμων.