Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε την επανέναρξη της χορήγησης βοήθειας μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η παράδοση φορητών υπολογιστών με σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, ασυρμάτων, οχημάτων 4×4, φορητών γεννητριών, σκηνών, τροφίμων ή ακόμη και ιατρικών κιτ συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών (1,2 εκατ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό», διευκρινίζει ο Χέιγκ στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Η βρετανική κυβέρνηση και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο είναι βέβαιοι για το γεγονός ότι αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να παραδοθεί με απόλυτη ασφάλεια», σημείωσε ο ίδιος.

«Αίρω τώρα αυτή την αναστολή στα σχέδια παραδόσεων εξοπλισμού στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», επεσήμανε ο Χέιγκ.

«Η επανέναρξη των παραδόσεων μαρτυρά ξεκάθαρα τη συνεχιζόμενη και μακροχρόνια υποστήριξή μας στον εθνικό συνασπισμό και στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που εκπροσωπούν την πλειονότητα των Σύρων που υποστηρίζουν μια πολιτική διευθέτηση και ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό μέλλον για τη χώρα τους», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Λονδίνο είχε διακόψει τις παραδόσεις εξοπλισμού στη συριακή αντιπολίτευση στις 11 Δεκεμβρίου, μετά την κατάληψη εγκαταστάσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Μπαμπ αλ Χάουα, ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, από μαχητές του Ισλαμικού Μετώπου.

Εξάλλου και οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τις παραδόσεις βοήθειας, στην οποία περιλαμβάνονταν στολές, σκηνές, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασύρματοί, ιατρικός εξοπλισμός, διόπτρες και σιτηρέσιο μάχης, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.