Νέα μέτρα είναι πιθανό να αποφασιστούν το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά.

Αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων. Σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100. 496 ασθενείς.

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).

To ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ.

Σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.

Στα 94 τα σημερινά κρούσματα στην Κύπρο

Ενενήντα τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού από σύνολο 3.084 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και όπως έγινε γνωστό, περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτησή τους.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.379.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δέκα άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

Γαλλία: 25.086 νέα κρούσματα

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν 25.086 νέες μολύνσεις από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα 30.621 κρούσματα της προηγούμενης μέρας.

Επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 122 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία σε σύγκριση με 88 χθες Πέμπτη.

Μαζί με τους θανάτους που καταγράφηκαν σε γηροκομεία (οι αριθμοί θανάτων σε οίκους ευγηρίας συχνά ανακοινώνονται σωρευτικά από μέρες) – ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19, έφτασε σήμερα τους 178.

Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα αθροιστικά ανέρχονται σε 834.770, ενώ οι θάνατοι σε 33.303.

Βρετανία: 15.650 νέα κρούσματα και 136 θάνατοι

Η Βρετανία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 15.650 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, λιγότερα από τα κρούσματα που ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές μια μέρα νωρίτερα (18.980).

Άλλοι 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ελβετία: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Η Ελβετία κατέγραψε σήμερα άλλο ένα ημερήσιο ρεκόρ θετικών διαγνώσεων στον νέο κορονοϊό, 3.105 καθώς ένα δεύτερο κύμα κυκλώνει τη χώρα.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας κατέγραψε συνολικά 74.422 περιστατικά στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φθάσει τους 1.823.

Αφού κατήργησε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα τον Ιούνιο, η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποφύγει μέχρι τώρα να επιβάλει νέους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο, καλώντας τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες οδηγίες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Ο Ρούντολφ Χάουρι, πρόεδρος του συλλόγου γιατρών των ελβετικών καντονίων, δήλωσε πως φοβάται ότι οι μολύνσεις μπορεί να φθάσουν τις 4.000 ημερησίως.

Αν και τα ελβετικά νοσοκομεία είναι σε θέση να ανταποκριθούν προς το παρόν, η ικανότητά τους να δεχθούν νέους ασθενείς μπορεί να δεχθεί πίεση σύντομα, δήλωσε στην εφημερίδα Tages-Anzeiger.

«Η κατάσταση με τις νέες μολύνσεις είναι σαφώς πολύ σοβαρή», είπε. «Υποψιάζομαι πως θα δούμε μια απότομη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Βοσνία

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων νέου κορονοϊού, με 621 μολύνσεις και οι αρχές προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει αν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Στη χώρα των περίπου 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 32.845 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 980 θάνατοι. Αυτήν την περίοδο τα ενεργά κρούσματα είναι 7.262, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.512 μέσα σε μία εβδομάδα.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στην πρωτεύουσα, το Σαράγεβο, με τα 248 νέα κρούσματα μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες. Ο επικεφαλής του Κλινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο (KCUS), όπου εδρεύει το κυριότερο περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης της Covid-19, προειδοποίησε ότι το σύστημα και το υγειονομικό προσωπικό θα επιβαρυνθούν πολύ.

«Η κατάσταση σοβαρεύει πολύ… ο αριθμός των μολυσμένων αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Σεμπίγια Ιζετμπέγκοβιτς. «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πάρα πολύ, είναι βέβαιο ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Οι αρχές προειδοποιούν επίσης ότι τα νοσοκομεία πλησιάζουν στο όριο της πληρότητάς τους.