Η 28χρονη Stephanie Wilson, κάτοικος Νέας Υόρκης, αγόρασε το 2012 ένα ζευγάρι μπότες από το κατάστημα Saks Fifth Avenue. Ψάχνοντας μέσα στην τσάντα για την απόδειξή της, βρήκε ένα γράμμα από έναν κρατούμενο σε κινεζική φυλακή, όπου κατασκευάζονταν οι συγκεκριμένες τσάντες!

«Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!», έγραφε η επιστολή που υπέγραφε ένας άνδρας ονόματι Tohnain Emmanuel Njong, συνοδεύοντάς το με μία φωτογραφία του και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

«Διάβασα το γράμμα και έτρεμα, δεν μπορούσα να το πιστέψω», είχε πει η Wilson σε συνέντευξή της.

«Μας συμπεριφέρονται πολύ άσχημα, δουλεύουμε σαν σκλάβοι για 13 ώρες κάθε μέρα φτιάχνοντας αυτές τις τσάντες στο εργοστάσιο της φυλακής. Ευχαριστώ και συγγνώμη για την ενόχληση», έλεγε το γράμμα.

Η Wilson προώθησε το γράμμα στο Laogai Research Foundation, οργάνωση που ασχολείται με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές, το οποίο άρχισε να διερευνά την υπόθεση. Ωστόσο η ηλεκτρονική διεύθυνση του Njong φάνηκε να μην υπάρχει κι έτσι η οργάνωση δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει.

Ο ιδρυτής του Laogai Research Foundation, Harry Wu, πέρασε 19 χρόνια σε φυλακές- εργοστάσια και αναγνώρισε πως ο Njong πήρε μεγάλο ρίσκο γράφοντας και «στέλνοντας» το γράμμα.

«Μπορεί να τον έβαζαν στην απομόνωση μέχρι να ομολογήσει, να παρέτειναν την ποινή του, ακόμα και θάνατος», εξήγησε, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η υπόθεση έφτασε στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία που διερευνά καταγγελίες περί χρήσης αναγκαστικής εργασίας από αμερικανικές εταιρείες για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Εκπρόσωπος του Saks Fifth Avenue επιβεβαίωσε πως το κατάστημα είχε ειδοποιηθεί για την ύπαρξη της επιστολής και πως διερευνούσε την υπόθεση. Το κατάστημα επιβεβαίωσε επίσης πως οι τσάντες που χρησιμοποιεί παράγονται στην Κίνα.

Δύο αμερικανικοί νόμοι απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με τη χρήση εργαζόμενων- σκλάβων, κατάδικων ή νοικιασμένων εργαζόμενων

Τελικά ο άνδρας εντοπίστηκε. Εξήγησε πως είχε γράψει το γράμμα κατά τη διάρκεια 3ετούς φυλάκισής του για απάτη, παρότι ο ίδιος δήλωνε αθώος. Όπως είπε είχε γράψει πέντε επιστολές, κάποιες στα γαλλικά και άλλες στα αγγλικά.

Ο 34χρονος σήμερα Njong είπε πως δίδασκε αγγλικά στην πόλη Shenzhen στον κινεζικό νότο όταν συνελήφθη, τον Μάιο του 2011. Κρατήθηκε για δέκα μήνες σε κέντρο κράτησης περιμένοντας να τον αναλάβει διορισμένος από την κυβέρνηση δικηγόρος και στο διάστημα αυτό του απαγορευόταν η επαφή με τον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του, κάθε κρατούμενος όφειλε να πιάσει ένα στόχο παραγωγής την ημέρα, είτε ήταν τσάντες για ψώνια, είτε ηλεκτρονικά είτε ενδύματα, και του δινόταν ένα στυλό κι ένα χαρτί για να παρακολουθεί την παραγωγικότητά του.

Με αυτά έγραψε κι εκείνος το γράμμα, κρύβοντάς το στα σκεπάσματά του τη νύχτα, για να μην το βρουν οι φύλακες.

Η οικογένεια του Njong δεν γνώριζε πού βρισκόταν εκείνος σε όλο αυτό το διάστημα. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και επέστρεψε στους δικούς του, που τον θεωρούσαν πλέον νεκρό.

Αφού δεν κατάφερε να βρει δουλειά στη χώρα του κατέληξε στο Ντουμπάι, όπου και εργάζεται.

Ο ίδιος δήλωσε ευτυχισμένος που έστω ένα γράμμα του έφτασε στα χέρια κάποιου. «Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μου», είπε, «είμαι χαρούμενος που κάποιος άκουσε την κραυγή αγωνίας μου».