Άνοιξαν νωρίτερα οι κάλπες στο Ιράκ για 20 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερους από 9.000 υποψηφίους, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες, στις βουλευτικές εκλογές.

Ήδη ψήφισε ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος επιδιώκει τρίτη θητεία, εν μέσω καθημερινών βομβιστικών επιθέσεων, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ψήφισαν νωρίτερα έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση κυρίως από σουνίτες τζιχαντιστές οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει εσχάτως τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της σιιτικής κοινότητας, που πλειοψηφεί στο Ιράκ και η οποία κυριαρχεί στην κυβέρνηση.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, κατά μέσο όρο κάθε μέρα, σκοτώνονται 25 ιρακινοί από επιθέσεις που στόχο έχουν κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις δυο τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις.Μόνο το φετινό Απρίλιο περισσότεροι από 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα βίαια επεισόδια. Παρά τις επικρίσεις ο πρωθυπουργός  αλ Μάλικι, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα.