Την πρωτοπορία της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδεικνύει για άλλη μια φορά η Σκανδιναβία, με τη Φιλανδία σε μία τολμηρή κίνηση να εκδίδει μία νέα σειρά 3 γραμματοσήμων, που έχει φιλοτεχνήσει ο γνωστός ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης Tom of Finland. Η σειρά αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, αλλά τα γραμματόσημα παρουσιάστηκαν ήδη στην ιστοσελίδα των ταχυδρομείων της χώρας, μαζί με μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη.

Σχολιάζοντας την κίνηση τους, τα φιλανδικά ταχυδρομεία σε δελτίο Τύπου τους αναφέρουν ότι «τα εμφατικά μυώδη ομο-ερωτικά του σχέδια έχουν καταστεί στάτους και έχουν επηρεάσει πολλούς τομείς της τέχνης», κι επισημαίνουν πως «στο έργο του, ο Tom of Finland χρησιμοποιεί αυτοσαρκασμό και βλέπει με χιούμορ διάφορα στερεότυπα».

Ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Tom of Finland, το αληθινό όνομα του οποίου ήταν Touko Laaksonen, πέθανε το 1991, αλλά το έργο του θεωρείται από τα πιο τολμηρά στο είδος. Δημιούργησε περισσότερα από 3.500 έργα και συγκαταλέγεται μεταξύ των διασημότερων καλλιτεχνών της Φινλανδίας και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων της γκέι κοινότητας.