Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι όσο η παγκόσμια υγειονομική κρίση στερεί δουλειά και μέλλον στους περισσότερους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της UBS, τα πλούτη τους αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισ. δολάρια (8,67 τρισ. ευρώ), παρά την παγκόσμια ύφεση.

Ποσό-ρεκόρ το κρίνει η τράπεζα, καθώς μιλά για αύξηση του πλούτου τους κατά 27,5% στον κολοφώνα της πανδημίας, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο.

Η έκθεση βρήκε πως αυτό που εκτόξευσε τα πλούτη των δισεκατομμυριούχων ήταν το στοίχημα για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων, ποντάροντας πολλά όταν οι τιμές των μετοχών είχαν φτάσει στο ναδίρ τους κατά τα lockdown του Μαρτίου και του Απριλίου.

Σύμφωνα με την UBS, ο πλούτος τους έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,9 τρισ. δολαρίων στα τέλη του 2017.

Ακόμα και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε, πλέον είναι 2.189 από τους 2.158 του 2017.

Ο Josef Stadler, επικεφαλής του τμήματος της UBS που έκανε τη μελέτη, δήλωσε: «Οι δισεκατομμυριούχοι τα πήγαν εξαιρετικά καλά κατά την κρίση της Covid, όχι μόνο κατάφεραν να διαχειριστούν την καταιγίδα της χασούρας, αλλά κέρδισαν κιόλας».

Και λέει πως τα κατάφεραν επειδή είχαν «το στομάχι» να αγοράσουν περισσότερες μετοχές όσο τα χρηματιστήρια μετρούσαν τρομακτικές απώλειες.