Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Υπερδνειστερία και κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τη δέσμευσή της και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αποσχισθείσα αυτή περιφέρεια του Μόλδοβα.

«Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό θέσεις που παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και (θέτουν σε κίνδυνο) τα θεμέλια του συστήματος ασφαλείας της Ευρώπης», δήλωσε ο Μπασέσκου.

«Το να επαναφέρουμε το θέμα των συνόρων, που είναι αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα, είναι απαράδεκτο και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η Υπερδνειστερία θα πρέπει να μπορεί «να αποφασίσει η ίδια την τύχη της», μία ημέρα αφού η αποσχισθείσα περιοχή ζήτησε από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της.

Για τον Μπασέσκου, «η επιβολή ομοσπονδιακών και αυτονομιστικών μοντέλων με την εμπλοκή ανθρώπων που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες σε ανατρεπτικές ενέργειες εναντίον του κράτους στο οποίο ανήκουν αποτελεί μια άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους».

Ο ρουμάνος πρόεδρος «κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους διεθνείς θεσμούς και να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει χωρίς κανέναν ενδοιασμό τον Μόλδοβα απέναντι στην επιθυμία της Υπερδνειστερίας να αναγνωριστεί η ανεξαρτησίας της από τη διεθνή κοινότητα.

«Θα υποστηρίξουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη νόμιμη θέση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», δήλωσε ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

«Το πιο σημαντικό για τη Ρουμανία είναι ο τρόπος που θα υποστηρίξει τη Μολδαβία ώστε να μην περιπέσει με τη σειρά της σε συγκρούσεις και να συνεχίσει τον δημοκρατικό και ευρωπαϊκό της δρόμο», πρόσθεσε ο Πόντα.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 προς τον Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να τους αποσύρει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.