Η οικογένεια ενός Αφροαμερικανού τον οποίο σκότωσε ένας αστυνομικός, ενώ του είχε φορέσει χειροπέδες, θα λάβει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις αρχές, έγινε γνωστό από τον δικηγόρο της οικογένειας.

Ο Ουίλιαμ Μέρφι χαιρέτισε μια «ιστορική συμφωνία» με την κομητεία Πρινς Τζορτζ (Μέριλαντ), κοντά στην Ουάσιγκτον, το ποσό της οποίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα για ένα περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ο Ουίλιαμ Γκριν, ηλικίας 43 ετών, δέχθηκε 6 σφαίρες την 27η Ιανουαρίου, ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα περιπολικό, φορώντας χειροπέδες. Υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο δύο ημέρες μετά.

Είχε συλληφθεί από τον αστυνομικό Μάικλ Όουεν για εμπλοκή σε τροχαίο. Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι πυροβόλησε στο πλαίσιο αυτοάμυνας εναντίον του Γκριν, καθώς εκείνος προσπάθησε να του πάρει το όπλο.

Ο Μάικλ Όουεν απολύθηκε από το σώμα και σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που αντικατοπτρίζει τη γεμάτη μίσος, βίαιη και αποκλίνουσα φύση των όσων συνέβησαν στον κ. Γκριν», σχολίασε ο Ουίλιαμ Μέρφι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο δικηγόρος καταδίκασε την έλλειψη αντανακλαστικών από μεριάς της κομητείας, καθώς ο αστυνομικός, επίσης Αφροαμερικανός, είχε βρεθεί στο στόχαστρο δύο ερευνών για βίαιη συμπεριφορά λίγους μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

«Υπήρχε μια φοβερή τάση άσκοπης βίας, πράγματα στο παρελθόν του που ήταν τρομακτικά», επισήμανε.

Η διευθύντρια της κομητείας του Πρινς Τζορτζ Άντζελα Άλσμπρουκς «ανέλαβε την ευθύνη» του θανάτου του Ουίλιαμ Γκριν.

Η συμφωνία αυτή ανακοινώνεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη μεταξύ της δημοτικής αρχής του Λούιβιλ στο Κεντάκι και της οικογένειας της Μπριόνα Τέιλορ, μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια εφόδου, η οποία έλαβε αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων.