Την ανησυχία της Μόσχας για το χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ στον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς της εταίρους στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Εκφράστηκε ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015», είπε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Λιού στο περιθώριο της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τον αμερικανό ομόλογό του πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι νόμιμη.

Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της προμήθειες ως «μέσο εξαναγκασμού» για να ελέγξει την Ουκρανία, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από τη Μόσχα προς τις ευρωπαϊκές χώρες για την πιθανότητα μείωσης της προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας του ουκρανικού χρέους.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών Ιράν–Ρωσίας θα είναι συμβατή με τους κανονισμούς που θέτει ο ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις και όχι με εκείνους των ΗΠΑ. Ο Σιλουάνοφ, πάντως, δεν διευκρίνισε αν συνήφθη συμφωνία με το Ιράν. Χθες ο Λιού προειδοποίησε τον Σιλουάνοφ ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών συνάψει η Μόσχα με το Ιράν θα ήταν αντίθετη με τις αμερικανικές κυρώσεις.