Μέρος της μεταρρύθμισης που ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί τις δικαιοσύνης, ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ανώτατος δικαστικός θεσμός της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, μεσούντος του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίες προβλέπουν νέες εξουσίες για τον υπουργό Δικαιοσύνης, κυρίως ως προς τον διορισμό των δικαστών.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιβάλλει την ημερήσια διάταξη στο Ανωτάτο Συμβούλιο Δικαστών και εισαγγελέων, να ξεκινά έρευνες εναντίον των μελών του και να έχει τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό των ανώτατων δικαστών.

Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε έντονους διαξιφισμούς στο τουρκικό κοινοβούλιο, την οργή της αντιπολίτευσης και την διατύπωση προειδοποιήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, που επεσήμαναν την απειλή κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Πριν από τη μεταρρύθμιση αυτή, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή για σαρωτικές διώξεις στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.