Ένα έμβλημα που είχαν μαζί τους τα μέλη της αποστολής του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969 και μια λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της ιστορικής αυτής αποστολής ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Bonhams στη Νέα Υόρκη.

Σχεδόν 300 ενθουσιώδεις θαυμαστές της αεροδιαστημικής καθώς και φανατικοί συλλέκτες από 17 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπέβαλαν τις προσφορές τους μέσω τηλεφώνου, Διαδικτύου ή αυτοπροσώπως κατά τη δημοπρασία, στην οποία συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων (726 εκατ. ευρώ). Συνολικά πωλήθηκε το 80% των 300 αναμνηστικών αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Τα αναμνηστικά του διαστήματος έχουν ακαταμάχητη έλξη και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να ενθουσιάζεται με την ιδέα της εξερεύνησης του διαστήματος» σημείωσε η Κασσάνδρα Χάτον, ειδική σε αντικείμενα αεροδιαστημικής του οίκου Bonhams. «Είναι κάτι που οι άνθρωποι ονειρεύονται όταν είναι παιδιά. Πολλά παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των αντικειμένων που πωλήθηκαν είναι η λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της αποστολής του Apollo 11, υπεύθυνος για την καταγραφή των οποίων ήταν ο Μπαζ Όλντριν, ένα έμβλημα πανομοιότυπο με αυτό που φορούσαν στις στολές τους ο Όλντριν, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μάικλ Κόλινς —απεικονίζει έναν αετό με ένα κλαδί ελιάς πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού—, καθώς επίσης η αμερικανική σημαία που είχε μαζί του το πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά.

Πολλοί άνθρωποι θυμούνται την ιστορική στιγμή όταν το Apollo 11 προσσεληνώθηκε κι αυτό εξηγεί εν μέρει την έλξη που προκάλεσε αυτή η δημοπρασία. «Ήταν η πρώτη φορά που πάτησε άνθρωπός το πόδι του στο φεγγάρι», υπενθύμισε η Χάτον.