Ένα από τα πιο απομονωμένα τμήματα του περουβιανού Αμαζονίου σκοπεύει να εξερευνήσει ένας Γάλλος συγγραφέας, με στόχο τον εντοπισμό της «χαμένης» ή «κρυφής πόλης που ίσως να έχτισαν οι Ίνκας. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι η επιχείρηση μπορεί να βλάψει την υγεία απομονωμένων φυλών που κινδυνεύουν ήδη με εξαφάνιση, καθώς οι φυλές αυτές δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στις κοινές ανθρώπινες ασθένειες.

Ο Τιερί Ζαμίν πιστεύει ότι η πόλη, την οποία αποκαλεί «Παϊτίτι», πρέπει να εκτείνεται σε μια προστατευμένη περιοχή 215.000 εκταρίων, που αποκαλείται Εθνικός Δρυμός Μεγκαντόνι στα νοτιοανατολικά του Περού.

«Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις της ομάδας μου στην περιοχή μας οδήγησαν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό», δήλωσε ο Ζαμίν στη βρετανική Guardian.

«Αρκετοί αυτόχθονες του δάσους – Ματσιγκουένγκας – υποστηρίζουν ότι στην κορυφή ενός περίεργου τετράγωνου βουνού υπάρχουν ερείπια. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην επισημοποίηση της ύπαρξης αυτού της μεγάλης αρχαιολογικής περιοχής», συνέχισε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Ζαμίν σχεδιάζει μια εκστρατεία διάρκειας έξι εβδομάδων, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Στο εγχείρημά του τον βοηθά μια τοπική ΜΚΟ καθώς και μια ομάδα Ματσιγκουένγκας από ένα χωριό κοντά στον δρυμό.

Η ιστοσελίδα του περιγράφει το «Παϊτίτι» ή «Παϊτίτι – Ελντοράντο» ως μια «κρυφή πόλη των Ίνκας», «μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες της μυθολογίας των Ίνκας», «το μεγαλύτερο αρχαιολογικό αίνιγμα της Νοτίου Αμερικής» και το μέρος όπου οι Ίνκας έκρυψαν «όλους τους θησαυρούς της αυτοκρατορίας τους όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή των Ευρωπαίων».