Άνοιξε από χθες ο εναέριος χώρος του Κοσόβου για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, όπως επιβεβαιώθηκε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ και η ειρηνευτική δύναμή του στο Κόσοβο (KFOR) σε αρμονία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο θα συνεχίσουν να επιτηρούν τους αιθέρες πάνω από το Κόσοβο, αλλά την εναέρια κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών θα ελέγχει η εθνική υπηρεσία της Ουγγαρίας για τον έλεγχο πτήσεων, Hungarokontrol, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε με την αφορμή αυτή ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην περιφερειακή συνεργασία από το οποίο θα ωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων.

Πολιτικά αεροσκάφη από χθες δεν χρειάζεται να παρακάμπτουν το Κόσοβο, κάτι που θα επιτρέψει εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση αεροπορικών δρομολογίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επηρεαστούν 180.000 πτήσεις ετησίως, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ ευχαρίστησε δημόσια την Ουγγαρία που πρόσφερε τις υπηρεσίες της Hungarokontrol και υπογράμμισε ότι συντελείται πρόοδος στην εξομάλυνση της αεροπορικής συγκοινωνίας στα δυτικά Βαλκάνια.

Εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Κοσόβου ανακοίνωσαν ότι, χθες, Πέμπτη, μετά από 15 χρόνια άνοιξε ο εναέριος χώρος του Κοσόβου για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών.

Σε δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό TV Kohavision επισήμαναν ότι σε ύψος άνω των 8.700 μέτρων άρχισε η κυκλοφορία αεροσκαφών και ότι κατά τη χθεσινή μέρα καταγράφηκαν 25 πτήσεις.