Η μεγαλύτερη πρόκληση που η αεροπορική βιομηχανία έχει κληθεί να διαχειριστεί ποτέ στον τομέα των μεταφορών είναι προ των πυλών. Και είναι η μεταφορά των εμβολίων κορονοϊού σε ολόκληρο των κόσμο. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), αναμένεται να χρειαστούν 8.000 Boeing 747.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να μην είναι ακόμη διαθέσιμο αλλά η IATA συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιους φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για να οργανώσει το παγκόσμιο σχέδιο μεταφοράς.

«Η ασφαλής χορήγηση εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac.

Πάντως, αν και οι εταιρείες έχουν εστιάσει στις μεταφορές φορτίων λόγω της μείωσης επιβατών που ταξιδεύουν, η παράδοση των εμβολίων θα είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Οι μετατροπές και οι δυσκολίες

Δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για τη μεταφορά εμβολίων. Για να γίνει ασφαλώς η διαδικασία απαιτείται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για τη μεταφορά φαρμάκων.

Ορισμένα εμβόλια ενδέχεται να απαιτούν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες γεγονός που θα αποκλείσει αρκετά αεροσκάφη.

Επίσης, οι πτήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, θα είναι κρίσιμες, καθώς δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων.

Τέλος η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν αδύνατη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την IATA, δεδομένου του μεγέθους της περιοχής και της πολυπλοκότητας της διέλευσης των συνόρων.

TAGS