Την πρόθεσή τους να μην καταβάλλουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα χρήματα που οφείλουν γνωστοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό- περίπου 80 εκατ. δολάρια – θα διατεθεί για να καλύψουν την εισφορά που οφείλουν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ στις 6 Ιουλίου 2021, μετά την καταγγελία του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αναφερόμενος παγκόσμιος οργανισμός έγινε μία μαριονέτα για την Κίνα στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ απέρριψε την καταγγελία του Τραμπ.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του Κογκρέσου από το 1948, ο Τραμπ έπρεπε να προειδοποιήσει ένα χρόνο νωρίτερα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, ενώ απαιτείται από την Ουάσινγκτον να εξοφλήσει τα χρήματα που χρωστάει για την εξυπηρέτηση του τρέχοντος οικονομικού έτους του ΠΟΥ.

H Νερίσα Κουκ, αναπληρώτρια υφυπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για τους Διεθνείς Οργανισμούς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ 18 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2019 και 62 εκατομμύρια για το οικονομικό έτος 2020, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Αυτά θα δοθούν «για να αποπληρωθεί η τακτική καταβολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», εξήγησε η Κουκ αναφερόμενη στα χρήματα που η Ουάσινγκτον πρέπει να καταβάλει στον οργανισμό στη Νέα Υόρκη.

Η δρ. Άλμα Γκόλτνεν, Αμερικανίδα αξιωματούχος της υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει βρει νέους εταίρους προκειμένου να συνεχίσει να παράσχει διεθνή υγειονομική βοήθεια.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν 68 εκ. δολάρια στον ΠΟΥ προκειμένου να δοθεί υγειονομική βοήθεια στη Λιβύη και τη Συρία και να χρηματοδοτηθούν οι προσπάθειες να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα, διότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εντοπίσει άλλους εταίρους που να μπορούν να συμβάλουν σε αυτούς τους σκοπούς.