Στη μακρά και θλιβερή λίστα των θυμάτων αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ προστίθεται και ο 41χρονος μαύρος Ντάνιελ Προυντ, ο οποίος πέθανε στα χέρια της αστυνομικών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι του έβαλαν σακούλα στο κεφάλι και τον ακινητοποίησαν μπρούμυτα στον δρόμο για δύο λεπτά.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ζητήματα ψυχικής υγείας, συνελήφθη στο Ρότσεστερ τον Μάρτιο- δύο μήνες πριν τον αποτρόπαιο φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Άφησε την τελευταία του πνοή μία εβδομάδα μετά, στο νοσοκομείο, αλλά όσα συνέβησαν έγιναν γνωστά μόλις τώρα, έπειτα από συνέντευξη Τύπου της ολικογένειάς του.

Το χρονικό

Ο αδελφός του Ντάνιελ Τζο κάλεσε την αστυνομία του Ρότσεστερ στις 23 Μαρτίου, καθώς ο αδελφός του εμφάνιζε οξεία ψυχολογικά προβλήματα.

«Τηλεφώνησα ζητώντας βοήθεια για τον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν» είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Ποια είναι η δική τους ποινή; Σκοτώσατε έναν ανυπεράσπιστο μαύρο. Έναν πατέρα, έναν αδελφό, έναν θείο».

Το οπτικό υλικό από την κάμερα που είχαν πάνω τους οι αστυνομικοί δείχνει τον Ντάνιελ Προυντ να τρέχει γυμνός στον δρόμο, ενώ χιόνιζε ελαφρά. Η αστυνομία φτάνει κι εκείνος υπακούει, άοπλος, ενώ οι αστυνομικοί τον ακινητοποιούν στο έδαφος.

Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα πως συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή που του ζητήθηκε να καθίσει κάτω και να βάλει τα χέρια του πίσω από την πλάτη. Ανά διαστήματα εκνευρίζεται με τους αστυνομικούς, βρίζει και φτύνει, αλλά δεν προβάλλει καμία αντίσταση.

Ο Προυντ, σύμφωνα με το BBC, είπε πως είχε κορονοϊό και τότε οι αστυνομικοί του έβαλαν μία σακούλα στο κεφάλι, η οποία είναι για να προστατεύει τους αστυνομικούς από το σάλιο των υπόπτων.

Ένας αστυνομικός φαίνεται να πιέζει και με τα δύο χέρια του το κεφάλι του Προυντ και να του λέει: «Σταμάτα να φτύνεις». Εκείνος φαίνεται να αντιδρά για λίγο και στη συνέχεια σταματάει και μένει ήσυχος και ακίνητος. Τότε ένας αστυνομικός σχολιάζει: «Είναι κρύος».

Έπειτα από λίγο φτάνει το ασθενοφόρο και δίνεται μάχη για την ανάνηψή του. Τελικά αποσυνδέθηκε από την τεχνητή υποστήριξη ζωής μία εβδομάδα αργότερα, στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο λόγος που η υπόθεση δεν έγινε νωρίτερα γνωστή είναι επειδή τόσους μήνες χρειάστηκε η Αστυνομία για να επιτρέψει την πρόσβαση στο υλικό από τις κάμερες των ανδρών της.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζει την υπόθεση «τραγωδία» και γνωστοποιεί πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Πάντως οι αστυνομικοί που εμπλέκονται παραμένουν στις θέσεις τους.

Η νεκροψία έδειξε πως ο θάνατος του Προυντ προκλήθηκε από «επιπλοκές της ασφυξίας σε ακινητοποίησης». Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης και το PCP, ισχυρό παραισθησιογόνο.