Η μακρά απουσία της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη δημόσια σφαίρα της Βόρειας Κορέας έχει τροφοδοτήσει σενάρια που τη θέλουν μεγάλη απειλή για τον Κιμ, ο οποίος έχει εκτελέσει στο παρελθόν πολιτικούς αντιπάλους του.

Πού είναι όμως η Κιμ Γιο Γιονγκ; Βδομάδες μάλιστα μετά τη φημολογία που την ήθελε ακόμα και διάδοχο του Κιμ στο τιμόνι του ερμητικού βασιλείου;

Σύμφωνα με αναφορές που μας έρχονται από τη χερσόνησο της Κορέας, κανείς δεν την έχει δει από τις 27 Ιουλίου. Σε μια χρονιά μάλιστα που ήταν η χρονιά της, καθώς όλοι είδαν φέτος την Κιμ Γιο Γιονγκ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή της.

Και παρά το γεγονός ότι ο Κιμ έκανε φέτος μεγάλα διαλείμματα από τη δημόσια ζωή, πλέον φωτογραφίζεται συνέχεια με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η αδελφή του όμως άφαντη.

Η «δεύτερη τη τάξει» της Βόρειας Κορέας, όπως την αποκαλούν πια τα διεθνή μέσα, ίσως να αποτελεί κίνδυνο για την εξουσία του Κιμ και να πήρε μέτρα εναντίον της.

Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Nam Sung-wook του Πανεπιστημίου της Κορέας: «Στο παρελθόν, όλοι έχασαν αμέσως τη θέση τους τη στιγμή ακριβώς που περιγράφηκαν ως το Νο 2 πρόσωπο του Βορρά».

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, μας λέει ο ακαδημαϊκός, πως κάτι κακό της συνέβη από τα χέρια του Κιμ, αλλά ίσως θέλησε να ξανασκεφτεί η ίδια τη θέση της στον μηχανισμό και την ιεραρχία της εξουσίας.

Ο Κιμ δεν αντιδρά εξάλλου καλά με τους δελφίνους της θέσης του και η φονική ιστορία του γαμπρού του πατέρα του, Jang Song-thaek, είναι εδώ εξόχως δηλωτική.