Δεν φτάνει που συμμετείχε σε δείπνο που εξόργισε τους Ιρλανδούς, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, τώρα έγινε γνωστό πως ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν δέχθηκε και σύσταση από την Αστυνομία, πηγαίνοντας στο δείπνο, επειδή οδηγούσε και μιλούσε στο κινητό του.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, ζήτησε ξανά χθες Κυριακή συγγνώμη για το γεγονός ότι παρέστη στο δείπνο που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στην Ιρλανδία για φερόμενες παραβιάσεις των κανονισμών που ισχύουν για την ανάσχεση της επιδημίας της COVID-19.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας του ζήτησαν να αναλάβει τις ευθύνες του. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Χόγκαν δεν θα δώσει προσοχή στα αιτήματα να παραιτηθεί.

Το δείπνο της λέσχης γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, προκάλεσε οργή στους Ιρλανδούς που δεν μπόρεσαν να πάνε στις κηδείες αγαπημένων τους προσώπων ή αναγκάστηκαν να ματαιώσουν γάμους ή διακοπές λόγω των αυστηρών μέτρων που ισχύουν στη χώρα για την ανάσχεση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Το δείπνο αυτό, το οποίο έγινε την Τετάρτη το βράδυ για τα 50 χρόνια της λέσχης γκολφ του κοινοβουλίου με 82 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο Φιλ Χόγκαν, οδήγησε ήδη σε πολλές παραιτήσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του υπουργού Γεωργίας της Ιρλανδίας Ντάρα Καλίρι, ενώ η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ υπογράμμισε εξάλλου χθες Κυριακή ότι η εκδήλωση αυτή ζημίωσε την εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της COVID-19 την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται.

Το γκαλά αυτό έγινε την επομένη της απόφασης των ιρλανδικών αρχών να σκληρύνουν τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, απαγορεύοντας τη συνάντηση περισσότερων από έξι ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

Σε μια ένδειξη ότι το θέμα αυτό δεν αγνοήθηκε στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον Χόγκαν να κάνει πλήρη αναφορά αυτού που συνέβη, λίγο μετά την οποία τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν λεπτομέρειες του περιστατικού με την αστυνομία.

«Καθώς οδηγούσε στην κομητεία Κίλνταρ, τον σταμάτησε ένας αστυνομικός επειδή χρησιμοποιούσε το κινητό του την ώρα που οδηγούσε» δήλωσε εκπρόσωπος του Χόγκαν αργά χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας ότι η αστυνομία του έκανε σύσταση.

Το Κίλνταρ βρισκόταν σε lockdown λόγω έξαρσης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού όταν ο Χόγκαν επέστρεψε για λίγο στο διαμέρισμά του για να πάρει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, προσωπικά αντικείμενα και σημαντικά έγγραφα εργασίας σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι οδηγίες για την τοπική καραντίνα στο Κίλνταρ προβλέπουν την εξαίρεση των μετακινήσεων εκτός της κομητείας «για να μεταβεί κάποιος στη δουλειά του και να επιστρέψει μετά στο σπίτι» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Βαράντκαρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή πιο ενδελεχή απολογία του Χόγκαν, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός του Φίνε Γκάελ, αλλά σημείωσε ότι ο Ιρλανδός πολιτικός χρειάζεται να δώσει περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά τόσο τη συμμετοχή του στο δείπνο όσο και τις μετακινήσεις του στην Ιρλανδία.