«Ο πρόεδρος θα πρέπει τώρα να μάθει ότι χρειαζόμαστε αλλαγή» επεσήμανε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ο οποίος κέρδισε μία ακόμη θητεία στις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο λαός της Λευκορωσίας «δεν θα δεχθεί ποτέ την τρέχουσα ηγεσία» τόνισε Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι θα επιτρέψει στην πατρίδα της «όταν αισθανθώ ασφαλής», στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από τότε που κατέφυγε στη Λιθουανία.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία είναι καθημερινές, ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κύμα απεργιών έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε το 80% των ψήφων.

Η 37χρονη Τιχανόφσκαγια κατέφυγε στη Λιθουανία στις 11 Αυγούστου, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στον Λουκασένκο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης απάντησε: «Καλώ όλες τις χώρες του κόσμου να σεβαστούν την κυριαρχία της Λευκορωσίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση.

«Δεν θέλουμε να ζούμε πλέον μέσα στον φόβο και τα ψέματα», πρόσθεσε, καλώντας τους Λευκορώσους εργάτες να συντονιστούν με το Συντονιστικό Συμβούλιο που έχει συσταθεί για να οργανώσει τις απεργίες.

«Η δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου έχει στόχο να διαπραγματευθεί τη μετάβαση της εξουσίας χωρίς ταραχές», επεσήμανε η Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της Λευκορωσίας επιθυμεί νέες προεδρικές εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες.

Στο μεταξύ οι αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του Συντονιστικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορούν ότι «πλήττει την εθνική ασφάλεια» και προσπαθεί να καταλάβει παράνομα την εξουσία.

Ήδη δύο ηγετικά στελέχη του ανακρίθηκαν σήμερα από την Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας.