Η Άγκυρα ενδέχεται να διακόψει επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις της με το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ισραήλ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών, είπα ότι μπορεί να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ή να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του τόνισε ότι η ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ την «υποκριτική συμπεριφορά» των ΗΑΕ που «πρόδωσαν τον παλαιστινιακό σκοπό».

Η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί επισήμως μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες στην Ουάσινγκτον.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα ΗΑΕ είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τη Λιβύη, όπου στηρίζουν αντίθετες πλευρές.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ – ΗΑΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

«Η ομαλοποίηση είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικοί για (τις δύο χώρες) και για τη σταθερότητα της περιοχής», είπε η Ναμπίλα Μασράλι, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Και, ασφαλώς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε δεσμευμένοι στη λύση των δύο κρατών» για την επίλυση του Μεσανατολικού, πρόσθεσε.

Με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ θα βάλει τέλος στο πρόσφατο σχέδιό του για προσάρτηση εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τα Εμιράτα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν επιβεβαίωσε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας «αναστέλλει» αλλά δεν «παραιτείται» από την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών.