Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κάλεσε χθες Πέμπτη να δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εντολή σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκες, για να καμφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στην υφήλιο.

«Κάθε Αμερικανός θα έπρεπε να φοράει μάσκα όταν βγαίνει έξω τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες», τόνισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Ας εκδώσουμε εθνική εντολή για τη χρήση μάσκας αμέσως, ας σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε ότι από μόνο του, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να σώσει πάνω από 40.000 ζωές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 πάνω από 165.000 Αμερικανοί.

«Δεν ήταν αναγκαστική αυτή η εξέλιξη», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Μπάιντεν έκανε την τοποθέτηση αυτή στη δεύτερη κοινή του εμφάνιση με την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την καλιφορνέζα γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, αφού το δίδυμο ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Χάρις χαρακτήρισε «αληθινό ηγέτη» τον Τζο Μπάιντεν, διότι «μιλάει, μερικές φορές για να μας πει πράγματα που δεν θέλουμε να ακούσουμε, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρουμε».

Η πρώην εισαγγελέας έθιξε κάποιες από τις διαστάσεις του σχεδίου που καταρτίζουν οι Δημοκρατικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, όπως η συγκρότηση συμβουλίου αρμόδιου για να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις, που θα κληθεί να διανείμει εκατομμύρια τεστ, καθώς και η ίδρυση ειδικού σώματος στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που θα αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση των επαφών προσώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέκρουσε τις προτάσεις των Μπάιντεν και Χάρις. Έκανε λόγο για «πολιτικαντισμούς», για «πολιτικά παιγνίδια με τον ιό». Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πει επανειλημμένα ότι δεν του «αρέσει» η χρήση μασκών και μέχρι πρότινος δεν φόραγε ποτέ ο ίδιος, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αν και πρόσφατα είπε πως πλέον «πιστεύει» στην αποτελεσματικότητά τους, έχει αφήσει στους κυβερνήτες των πολιτειών τη διακριτική ευχέρεια να δίνουν εντολή στους πολίτες να φορούν μάσκες ή όχι.

Εάν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου κερδίσει ο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί την πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, επενδύοντας 25 δισεκ. δολάρια στην κατασκευή και τη διανομή τους, εξήγγειλε ακόμη η Χάρις.