«Άρχισε με σπίθες, μετά η φωτιά διαδόθηκε»: η Αραγονία γνωρίζει μια αναζωπύρωση της Covid-19 και η περιφέρεια αυτή της Ισπανίας, μία από τις περισσότερο πληγείσες στην Ευρώπη, επιστρέφει σε κακές μνήμες: συρροή ασθενών και σύντομα ένα νοσοκομείο εκστρατείας.

Όλα άρχισαν μέσα σε «οικογενειακές εστίες στην καρδιά μιας λαϊκής συνοικίας» της Σαραγόσα, «ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη διάδοση (φτώχεια, υπερπληθυσμός, γλωσσικό φράγμα)», σύμφωνα με τον Χοσέ Ραμόν Πάνιο, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σαραγόσα.

Οικογενειακές γιορτές, βραδινές συγκεντρώσεις, οι φλόγες πολλαπλασιάσθηκαν στη διάρκεια αυτών των περιστάσεων «υπερμετάδοσης». Στη συνέχεια «η πυρκαγιά» διαδόθηκε στους χώρους εργασίας και στους οίκους ευγηρίας, θέτοντας «υπό πίεση το υγειονομικό σύστημα».

Τις επτά τελευταίες ημέρες, η Αραγονία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι η ισπανική περιφέρεια που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων με 270 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους, 242 νοσηλείες και 32 θανάτους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλη την Ισπανία

Μπροστά στη διάσημη βασιλική της Σαραγόσα, δεν υπάρχει αυτές τις ημέρες σχεδόν κανένας τουρίστας. Το ακουάριουμ γλυκού νερού, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το οποίο είχε επαναλειτουργήσει στις 11 Ιουνίου, έκλεισε και πάλι στις 27 Ιουλίου στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας.

Ωστόσο η πέμπτη μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας δεν σταμάτησε να ζει και οι πεζόδρομοι της πόλης αυτής των 675.000 κατοίκων έχουν κίνηση. Όλοι φορούν μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική σ’ όλη την Ισπανία.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αραγονίας, ο Χαβιέρ Λαμπάν, εξήγησε αυτή την επιστροφή της Covid-19 κάνοντας λόγο για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ «νεανικών πάρτυ» και «εποχικών αγροτικών εργατών», οι οποίοι συχνά δεν έχουν χαρτιά και ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ κυκλοφορούν από τη μια περιφέρεια στην άλλη.

Ο Λαμπάν υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου με συμμετοχή αστυνομίας και κοινωνικών λειτουργών για να ελέγχει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί και οι άμεσες επαφές τους σέβονται τα μέτρα περιορισμού τους.

Όπως είχε συμβεί και στην κορύφωση της επιδημίας, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως η Πολεμική Αεροπορία θα στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας 400 τετραγωνικών μέτρων στον χώρο στάθμευσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Σαραγόσα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber