Το Κιργιστάν χαρακτήρισε «παράνομο» τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μια σπάνια φωνή διαφωνίας μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

«Η μόνη πηγή εξουσίας σε όλη τη χώρα είναι ο λαός. Ένας πρόεδρος που έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του λαού του, στερημένος εκ των πραγμάτων των προεδρικών εξουσιών και ο οποίος έχει πλέον εγκαταλείψει τη χώρα του δεν μπορεί να είναι νόμιμος», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν σε ανακοίνωσή του.

«Οι απερίσκεπτες ενέργειες και η διαφθορά των προηγούμενων αρχών της Ουκρανίας οδήγησαν σε αυτή την κρίση και στον θάνατο δεκάδων αθώων», σημειώνεται.

Παράλληλα, το Κιργιστάν ζήτησε «την άμεση διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ρωσικά αντιπολιτευόμενα κινήματα ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο «μια πορεία ειρήνης» στο κέντρο της Μόσχας για να διαμαρτυρηθούν για την «παραβίαση από τη Μόσχα της κυριαρχίας της Ουκρανίας και για την ντε φάκτο επέμβαση στην Κριμαία».

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) και η πορεία αναμένεται να ξεκινήσει μία ώρα αργότερα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στη σελίδα τους στο Facebook.