Την κατάρρευση δύο τελικά κτιρίων είχε ως αποτέλεσμα η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ανατολικό Χάρλεμ του Μανχάταν.

Αρχικά, γινόταν λόγος για την κατάρρευση ενός μόνο κτιρίου.

Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλα 20.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβους ότι στα συντρίμμια των κτιρίων θα υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη ενδεχομένως οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν στα κτίρια πραγματοποιούνταν κατασκευαστικές εργασίες.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν απευθείας εικόνες από το σημείο της έκρηξης (116η οδό και λεωφόρο Παρκ, στο Άνω Μανχάταν), όπου σχηματίστηκε πυκνό σύννεφο καπνού.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί περισσότεροι από 170 πυροσβέστες και μεγάλος αριθμός αστυνομικών και σωστικών συνεργείων. Πυροσβέστες προσπαθούν να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της φωτιάς, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές και σε διπλανά κτίρια.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη στις 9:31 το πρωί (τοπική ώρα), δηλαδή στις 15:31 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Το όλο σκηνικό θύμισε στους Νεοϋορκέζους εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.