Σε ζωντανή σύνδεση με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη, το βράδυ της Πέμπτης, η Arwa Damon, ανταποκρίτρια του CNN στην Aνατολική Μεσόγειο ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο έπειτα από τις εκρήξεις που σκόρπισαν θάνατο στη Βηρυτό.

Η δημοσιογράφος που «καλύψει» και έχει βραβευθεί για τις ανταποκρίσεις της από πολέμους και μεγάλες καταστροφές έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια των αρχών».

«Δεκάδες άνθρωποι είναι ακόμα αγνοούμενοι και πολλοί από αυτούς που έχουν σωθεί από αυτήν τη πολύ μεγάλη και μαζική καταστροφή λένε ότι δεν έχουν καμία βοήθεια από την κυβέρνηση. Εθελοντές έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να βοηθήσουν» ανέφερε αρχικά η Arwa Damon.

«Υπάρχει ψυχικός τραυματισμός, υπάρχει πολύ μεγάλη θλίψη και αυτό προκαλεί την αύξηση της οργής εναντίον της κυβέρνησης. Ο κόσμος αισθάνεται πως αυτό που συνέβη θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεπεράσουν» πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του CNN.

Όσον αφορά το τι προκάλεσε τις εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, η Arwa Damon είπε: «Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια των αρχών όσον αφορά τη διπλή αυτή έκρηξη. Μιλάμε για περίπου 3.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αποθηκευτεί πολύ κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού. Όσον αφορά το τι προκάλεσε την έκρηξη φαίνεται πως πρόκειται για κάποιο ανθρώπινο λάθος. Μπορεί να έγινε κάποιο ατύχημα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να δούμε αν υπήρξε κάποιος εξωτερικός παράγοντας ο οποίος να επηρέασε αυτήν την εξέλιξη».

Τέλος, κατέληξε πως: «Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας του κορονοϊού. Υπάρχουν πολλές διεθνής ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν βοήθεια στο 70% του Λιβανέζικου πληθυσμού» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ύψος της ζημιάς ανέρχεται στα 5 δις.