Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο σε σημείο διέλευσης μεταξύ της Ιορδανίας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των ισραηλινών και των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά των στρατιωτών έπειτα από επίθεση στη γέφυρα Άλενμπι, μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Επίσημη ισραηλινή πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον ενός Παλαιστινίου που είχε αποπειραθεί να του επιτεθεί σήμερα στη γέφυρα Άλενμπι. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Παλαιστίνιος δέχτηκε τα πυρά αφού είχε προσπαθήσει να πάρει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη. «Πριν από λίγη ώρα, ένας Παλαιστίνιος επιχείρησε να πάρει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη στη γέφυρα ‘Αλενμπι. Απαντώντας οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του υπόπτου, ο οποίος επλήγη”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών πηγών ασφαλείας, το θύμα ήταν ο 38χρονος Ραΐντ Ζεϊτέρ, από τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Είχε φύγει από τη Δυτική Όχθη το 2011 και δεν επέστρεψε ξανά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν γνωρίζουν πού διέμενε έκτοτε.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφού ο Παλαιστίνιος είχε διασχίσει τη γέφυρα, προερχόμενος από την Ιορδανία, δήλωσε ο Οφέρ Λέφλερ, εκπρόσωπος της Αρχής των ισραηλινών αερολιμένων, η οποία είναι αρμόδια για όλα τα σημεία διέλευσης προς το Ισραήλ. Το σημείο διέλευσης έκλεισε μετά το περιστατικό.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο τον οποίο αναζητούσαν για να συλλάβουν στην πόλη Μπιρ Ζέιτ της Δυτικής Όχθης.

Τον Φεβρουάριο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν υπερβολική χρήση βίας στη Δυτική Όχθη έχοντας σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τις επικρίσεις τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βλέπουν σημαντική αύξηση της βίας από τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ, που κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967 και υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με την Ιορδανία το 1994, διατηρεί ένα σταθμό διέλευσης, για τους Παλαιστίνιους και ξένους επισκέπτες, στη γέφυρα Αλενμπι. Μια διάβαση για τους ισραηλινούς πολίτες υπάρχει σε νοτιότερο σημείο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.