Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση που έλαβαν τα ανάκτορα να στηρίξουν τη φυγή του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος από τη χώρα, σε μια προσπάθεια να καταστεί ευκολότερη η βασιλεία του γιου του, μετά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο Σάντσεθ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η απόφαση, την οποία ανακοίνωσαν τα ανάκτορα χθες το απόγευμα, «είναι προσήκουσα μιας εύρωστης δημοκρατίας».

«Οι θεσμοί δεν θα πρέπει να κρίνονται, οι άνθρωποι κρίνονται. Στην περίπτωση αυτή, ο Χουάν Κάρλος έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι είναι στη διάθεση του δικαστικού συστήματος, αν χρειαστεί, όπως οποιοσδήποτε άλλος Ισπανός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η δημόσια τηλεόραση RTVE μετέδωσε πάντως ότι ο επίτιμος βασιλιάς έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία, ενώ η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη δικές της πηγές, γράφει ότι ενδέχεται να γυρίσει στη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ο Χουάν Κάρλος φέρεται να έχει καταφύγει στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ανάκτορα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, φεύγει από τη χώρα ούτως ώστε οι προσωπικές του υποθέσεις, κυρίως ένα σκάνδαλο δωροληψίας που σχετίζεται με την παραχώρηση μιας σύμβασης σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία, να μην επισκιάσουν τη βασιλεία του γιου του, Φελίπε.