Το ανώτατο σώμα ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ίδιο αλλά και το εθνικό πρακτορείο Ειδήσεων έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μια αγνώστων στοιχείων πηγή ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Denial of Service), που στόχο έχουν να γίνει αδύνατη την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο από τους προβλεπόμενους χρήστες.

«Υπήρξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση DoS στα δίκτυα επικοινωνιών του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία προφανώς αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των αντιδράσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας. Αναφέρεται επίσης ότι το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, Ukrinform έπεσε θύμα παρόμοιων επιθέσεων.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το τηλεπικοινωνιακό σύστημα της χώρας επλήγη από τέτοιου είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, μέσω εξοπλισμού που είχε εγκατασταθεί στην Κριμαία με στόχο την παρέμβαση στα κινητά τηλέφωνα μελών του κοινοβουλίου, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ορισμένες υπηρεσίες Ίντερνετ και τηλεφωνίας κόπηκαν αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο των αεροδρομίων και βασικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία.

Η κυβέρνηση πρόσταξε τα υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ιστοσελίδων τους από επιθέσεις και διέταξε τα όργανα επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν έρευνες για την ανεύρεση «αποδεικτικών στοιχείων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υπευθύνων με σκοπό αυτοί να τιμωρηθούν».