Από την Παρασκευή 24/7 ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας άλλαξε και επίσημα στάτους, από μουσείο σε τζαμί. Μάλιστα την ίδια μέρα έγινε και η πρώτη προσευχή με τον Ρετζέπ Ερντογάν να παρευρίσκεται, να διαβάζει προσευχή από το Κοράνι στήνοντας μία κακόγουστη φιέστα.

Το Mega βρέθηκε στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου λίγα εικοσιτετράωρα μετά την μετατροπή του σε τζαμί και αποτυπώνει την προχειρότητα με την οποία έχουν καλυφθεί οι τοιχογραφίες και οι αγιογραφίες του ιστορικού ναού, και τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά η εικόνα του.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες, ενώ ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Σε μια από τις κόγχες του ναού τα εξαπτέρυγα δεν έχουν καλυφθεί, ενώ από κάτω, μουσουλμάνοι και μη πηγαινοέρχονται βγάζοντας φωτογραφίες.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται ενώ πλέον σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.