Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι πως την Παρασκευή ενδέχεται τελικά να αποπλεύσει το επίμαχο ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου να μεταβεί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου ώστε να ποντίσει καλώδια στον βυθό και να πραγματοποιήσει μετρήσεις σεισμικότητας.

Κι αυτό γιατί η αυριανή ημέρα θεωρείται πολύ σημαντική για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και την οποία ο ηγέτης της γείτονος χώρας επιχειρεί να αναθεωρήσει. Παράλληλα είναι η ιερή ημέρα των μουσουλμάνων (η αντίστοιχη Κυριακή των χριστιανών) που θα συνδυαστεί με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης μετά την απόφαση του που Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας αποφάσισε να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις τόσο των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο όσο και του ερευνητικού «Oruc Reis» ώστε να αντιδράσει στην περίπτωση που επιχειρήσει να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ερώτημα είναι εάν στην περίπτωση που αποπλεύσει θα συνοδεύεται ή όχι από δύναμη του τουρκικού στόλου. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας πάντως έχουν αποφασίσει πως θα κινηθούν έχοντας θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια.