Η Ελβετία, η Αυστρία και το Λιχτενστάιν ανακοίνωσαν ότι πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και 20 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περιλαμβανομένων αυτών του ίδιου, καθώς και του γιου του.

Οι αρχές των τριών χωρών δεν έχουν διευκρινίσει το ποσό των χρημάτων που επηρεάζεται από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

Η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς και του γιου του Αλεξάντερ. Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν από σήμερα το απόγευμα.

Εξάλλου η εισαγγελία της Γενεύης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος.

«Έρευνα διεξήχθη από τον πρώτο εισαγγελέα Ιβ Μπερτοσά και την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της δικαστικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην έδρα εταιρείας που ανήκει στον Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του καντονιού της Γενεύης.

Και η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 Ουκρανών ως προληπτικό μέτρο έως ότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τη μετακίνηση στο εσωτερικό της κάποιων ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων, τους οποίους δεν έχει ονομάσει.

«Η Αυστρία αποφάσισε να παγώσει πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών πολιτών. Αυτό έγινε έπειτα από ανεπίσημο αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών», ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι η χώρα θα ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν το Κίεβο να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του.

Τέλος, το Λιχτενστάιν ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 20 μελών της πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς.